This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Δηλώσεις της Έλλης Τσιφόρου στο πλαίσιο αφιερώματος της Euractiv στην ενσωμάτωση της οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην ΕΕ
Διαβάστε τις δηλώσεις της Γενικής Διευθύντριας της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Έλλης Τσιφόρου, στο πλαίσιο αφιερώματος της Euractiv στην ενσωμάτωση της οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην ΕΕ.
Η κα Τσιφόρου τόνισε ότι είναι ακόμα νωρίς για να αποτιμηθεί η επιτυχία και ο αντίκτυπος της ενσωμάτωσης της οδηγίας στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων και επεσήμανε τα προβλήματα συγκέντρωσης στον κλάδο του λιανεμπορίου βάσει στοιχείων της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Ωστόσο, σημείωσε ότι οι δυσλειτουργίες της αλυσίδας εις βάρος των παραγωγών-προμηθευτών δεν περιορίζονται στην καθυστέρηση των πληρωμών, η οποία αποτελεί και την πιο δημοφιλή αθέμιτη πρακτική, αλλά σχετίζονται και με άλλα σοβαρά ζητήματα όπως ο υψηλός κατακερματισμός του χονδρεμπορίου, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού μεσαζόντων που έχει ως αποτέλεσμα να μη δημιουργούνται οικονομίες κλίμακας, η αδιαφάνεια στις συναλλαγές, οι ελλιπείς έλεγχοι από πλευράς Πολιτείας.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των παραγωγών στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, που αποτελεί και το μεγάλο ζητούμενο, θα πρέπει να μας απασχολεί κυρίως προληπτικά με τη δημιουργία ενός ευνοϊκού πλαισίου ενημέρωσης, θεσμικής θωράκισης και κινήτρων ώστε οι παραγωγοί να συμμετέχουν σε οργανωμένα συλλογικά σχήματα και να προχωρούν στην καθετοποίηση της δραστηριότητάς τους, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία.
Τέλος, υπογράμμισε ότι η μελλοντική ΚΑΠ, η οποία παρέχει δυνατότητες στήριξης και προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις, θα πρέπει να αξιοποιηθεί για την ενίσχυση των οργανωμένων συλλογικών σχημάτων στη χώρα μας, όχι μόνο γιατί αποτελούν εχέγγυο ενίσχυσης της διαπραγματευτικής ισχύος των παραγωγών αλλά και γιατί λειτουργούν ως καταλύτης για τη μεγέθυνση και αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής γεωργίας συνολικά.
Δείτε περισσότερα εδώ