This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Τοποθέτηση της Έλλης Τσιφόρου στη Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Περιφερειών Φρούτων, Λαχανικών και Κηπευτικών
Στη Γενική Συνέλευση της Συνέλευσης των Ευρωπαϊκών Περιφερειών Φρούτων, Λαχανικών και Κηπευτικών (AREFLH), η οποία αντιπροσωπεύει τις περιοχές παραγωγής φρούτων, λαχανικών και κηπευτικών και τις Οργανώσεις Παραγωγών τους στην ΕΕ, συμμετείχε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της GΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, κα Έλλη Τσιφόρου.
Η Γενική Συνέλευση της ΑREFLH πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης στις 21 και 22 Μαρτίου 2024, φιλοξενούμενη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η οποία αποτελεί μέλος του φορέα.
Η κα Τσιφόρου τοποθετήθηκε στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης πάνελ με θέμα «Στρατηγικός διάλογος για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ και Κοινή Αγροτική Πολιτική». Απευθυνόμενη στα μέλη του φορέα, τόνισε καταρχάς ότι «αν και έχουμε κληθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια να συζητήσουμε για το μέλλον της γεωργίας και της ΚΑΠ, η παρούσα συγκυρία δεν έχει προηγούμενο καθώς διάγουμε μια περίοδο η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή αβεβαιότητα τόσο στο παραγωγικό όσο και στο θεσμικό/πολιτικό επίπεδο. Κλιματική αλλαγή, γεωπολιτικοί κλυδωνισμοί, αρνητικές εξελίξεις στο γεωργικό εισόδημα, υψηλά κόστη παραγωγής, πληθωρισμός αλλά και ένα ασταθές και πολωμένο θεσμικό περιβάλλον στις Βρυξέλλες κατά την τελευταία θητεία των κοινοτικών οργάνων, αποτελούν στοιχεία που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη σχεδιάζοντας το μέλλον».
Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι «ο Στρατηγικός Διάλογος που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί μια θετική πρωτοβουλία, η οποία όμως έχει τα όριά της, χρονικά και θεσμικά». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «χρειάζεται ένας μόνιμος διάλογος που να τοποθετεί τον αγροτικό κόσμο στο επίκεντρο, κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο αλλά δεν τηρήθηκε τα τελευταία χρόνια».
Σε σχέση με την ΚΑΠ, υποστήριξε ότι «θα πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια να φέρουμε βελτιώσεις στην υφιστάμενη ΚΑΠ στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που παρέχονται άμεσα, αλλά θα πρέπει κυρίως να προετοιμαστούμε για τη συζήτηση που θα ξεκινήσει το 2025 και θα αφορά την ΚΑΠ μετά το 2027 όπου θα ανοίξουν τα μεγάλα αγροτικά ζητήματα του μέλλοντος».
Η κα Τσιφόρου τόνισε επίσης τη σημασία, στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, να δοθεί έμφαση «στη συγκρότηση των γεωργικών αγορών μέσω Οργανώσεων Παραγωγών σε όλους τους τομείς αλλά και στην ήπια αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματική δύναμη της γνώσης και της τεχνολογίας, η οποία μπορεί να συμφιλιώσει τους οικονομικούς και τους περιβαλλοντικούς στόχους της γεωργικής δραστηριότητας».
Κλείνοντας, έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα «οι πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες των ευρωεκλογών και να ψηφίσουν υπεύθυνα, καθώς το μέλλον του αγροτικού τομέα εξαρτάται σημαντικά από το επίπεδο γνώσης και θεσμικής συγκρότησης των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα κληθούν να αποφασίσουν γι’ αυτόν κατά τα κρίσιμα επόμενα χρόνια».