This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Η Έλλη Τσιφόρου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της GΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Μεσσηνιακού τηλεοπτικού καναλιού BEST στις 2 Απριλίου, εξήγησε τα ζητήματα που ανακύπτουν μόλις ένα χρόνο μετά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. «Είναι μία συζήτηση επίκαιρη, καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τραπέζι μία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία έρχεται να φέρει κάποιες βελτιώσεις σε ορισμένα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο ανά την Ευρώπη», ανέφερε.
Ωστόσο, όπως είπε, «τα ζητήματα με τη συγκεκριμένη ΚΑΠ ήταν πολύ σύνθετα γιατί, όταν το 2021 αυτή συμφωνήθηκε, ήρθε να εφαρμοστεί στην εποχή της Πράσινης Συμφωνίας, η οποία ήταν και η “ομπρέλα” όλων των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στόχευε πολύ αισιόδοξα στην κλιματική ουδετερότητα το 2050». Αναπόφευκτα, όποια πρωτοβουλία -νομοθετική και μη- αφορά στον τομέα και είναι εκτός ΚΑΠ, η τελευταία θα πρέπει να την ενσωματώσει. Σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν έγινε, ως είθισται, η μελέτη αντικτύπου, την οποία πάντοτε εκπονεί η Επιτροπή όταν καταθέτει μία πρόταση. Έτσι, όπως η ίδια ανέφερε «δεν έχουμε δει τι ακριβώς θα επιφέρουν αυτές οι προτάσεις -με τους πολύ φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους- στην οικονομική διάσταση της γεωργικής δραστηριότητας».
Στο πλαίσιο αυτό, η Έλλη Τσιφόρου ανέφερε ότι «οι αγρότες και οι καταναλωτές αποτελούν τα πιο αδύναμα άκρα της εφοδιαστικής αλυσίδας, σε μία συγκυρία όπου ο πληθωρισμός παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα», συμπληρώνοντας ότι «στην Ελλάδα ο πληθωρισμός στον τομέα των τροφίμων παραμένει υψηλός, περίπου στο 9%, και όταν μιλάμε για ωποροκηπευτικά και ελαιόλαδο, το ποσοστό είναι διψήφιο. Άρα, όλο αυτό το σύνθετο κουβάρι των προκλήσεων που αφορούν τον αγροτικό τομέα, έχει τελικά αντίκτυπο και στον καταναλωτή».
Ένα πολύ θετικό σημείο είναι ότι στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών δεν υπήρξε αρνητική στάση από πλευράς του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, όπως αποτυπώθηκε και στην έκδοση της diaNEOsis αναφορικά με τη νέα ΚΑΠ, την οποία επιμελήθηκε η ίδια. «Ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα οι καταναλωτές βλέπουν με πολλή συμπάθεια και κατανόηση (σ.σ. τους αγρότες) και αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα που πρέπει να κρατήσουμε».
Στη συνέχεια, τόνισε ότι η νέα ΚΑΠ είναι πιο εθνοκεντρική από τις προηγούμενες, αφήνοντας την ευελιξία σε κάθε κράτος-μέλος να επιλέξει από ένα «μενού μέτρων» με βάση μια εκτίμηση των αναγκών/προτεραιοτήτων που θέτει για τον τομέα της. «Βλέπουμε λοιπόν ότι η ωριμότητα των εθνικών πολιτικών, κρίνει και την ωριμότητα των αιτημάτων και το εύρος των αιτημάτων που θέτουν οι παραγωγοί», συνοψίζει.
Φυσικά, η κα Τσιφόρου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο επετειακό 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας και την κομβική επιλογή του τόπου διεξαγωγής του, το Κέντρο Χορού Καλαμάτας. «Για εμάς είναι ορόσημο το 10ο Συνέδριο γιατί οι συμμετέχοντες όχι απλά θα σχολιάσουν, αλλά θα διαμορφώσουν αυτές τις συνθήκες και τα μηνύματα στο παρόν και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας»
«Θέλουμε να είναι παρόντες οι παραγωγοί. Σε αυτούς απευθύνεται το Συνέδριο και θέλουμε να είναι και πολύ ενεργοί στην κουβέντα. Μάλιστα ένα μέρος της θα πραγματοποιηθεί με υποψήφιους ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα κληθούν με τη νέα θητεία, να υποστηρίξουν τα πολύ σημαντικά ζητήματα που θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είπε κλείνοντας.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ