{{ error }}
Ενεργοποίηση με κλειδάριθμο

Καλησπέρα {{ user.email.substring(0, user.email.indexOf("@")) }}

ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΟΥ

Επίσκεψη γνωριμίας με την ευφυή γεωργία στην Καλαμάτα

Το Σάββατο 27 Απριλίου, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμικών φορέων, εμπειρογνώμονες, στελέχη του ΥπΑΑΤ, γεωτεχνικοί κ.α., μαζί με εκπροσώπους της διοίκησης και στελέχη της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και της NEUROPUBLIC S.A. πραγματοποίησαν επίσκεψη γνωριμίας με την ευφυή γεωργία & το σύστημα gaiasense σε ελαιώνα της Ένωσης Μεσσηνίας και στο Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας που διοργάνωσε η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στην Καλαμάτα.

Συγκεκριμένα, στην επίσκεψη συμμετείχαν o Jaime Lillo Lopez, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC), o Koen Dillen, επικεφαλής της Μονάδας Αροτραίων Καλλιεργειών και Ελαιολάδου της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Yves Madre, Πρόεδρος της FARM Europe, ο Leonardo Pofferi, Αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών της ΕΕ (COGECA) και ο Γιάννης Μπαφές Ανώτερος Οικονομολόγος της Ομάδας Προοπτικών της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Επίσης, παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Χρήστος Αυγουλάς, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Έλλη Τσιφόρου, ο Senior Manager της NEUROPUBLIC Δημήτρης Καπνιάς, ο Εμπορικός Διευθυντής της NEUROPUBLIC Γιώργος Παπαδήμας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) Γιώργος Κατσούλης, καθώς και εκπρόσωποι του τοπικού οικοσυστήματος αγροδιατροφής της Περιφέρειας Μεσσηνίας.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε ελαιώνα της ΕΑΣ Μεσσηνίας, όπου έχει εγκατασταθεί αγρομετεωρολογικός σταθμός του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense, αλλά και ηλεκτρονική παγίδα καταπολέμησης δάκου, λύσεις που αναπτύσσει η NEUROPUBLIC.

Στόχος της επίσκεψης ήταν να ενημερωθούν οι παρευρισκόμενοι με βιωματικό τρόπο για τη λειτουργία των «έξυπνων» συστημάτων και να θέσουν τα ερωτήματά τους σε σχέση με τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη της ευφυούς γεωργίας για τους αγρότες αλλά και για τα οφέλη για τους καταναλωτές.

Κατά την επίσκεψη στον ελαιώνα, στελέχη των εταιρειών GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και NEUROPUBLIC ανέλυσαν τον τρόπο ψηφιακής καταγραφής σημαντικών δεδομένων, σε σχέση με την ατμόσφαιρα, το έδαφος και το φυτό, που σχετίζονται με τις πρακτικές ορθής καλλιέργειας, οι οποίες έχουν υιοθετηθεί με την υποστήριξη της ευφυούς γεωργίας.

Από την πλευρά του, ο ελαιοπαραγωγός κ. Παγάνης περιέγραψε τόσο την εφαρμογή gaiasense app, που χρησιμοποιεί στο κινητό όσο και τη λειτουργία του αγρομετεωρολογικού σταθμού και τους τρόπους με τους οποίους έχει ωφεληθεί σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και της καλλιεργητικής φροντίδας του ελαιώνα του, παρατηρώντας τα δεδομένα που καταγράφονται και λαμβάνοντας εξειδικευμένες συμβουλές.

Στη συνέχεια, ακoλούθησε επίσκεψη στο Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπου πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις για το έργο και τις πρωτοβουλίες του εργαστηρίου όσον αφορά στην ενίσχυση της ποιότητας του ελαιολάδου από τον Διευθυντή του, Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Βασίλη Δημόπουλο και την υπεύθυνη ποιότητας και επικοινωνίας του Εργαστηρίου κ. Άννα Μηλιώνη, καθώς και παρουσιάσεις και ανταλλαγή απόψεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας, παρουσία του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Στάθη Αναστασόπουλου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γευσιγνωσία εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου της περιοχής.

Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος CAP4FOOD.