This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
2ο Oliday: Διαδραστικό Συμπόσιο για το μέλλον της παραδοσιακής ελαιοκομίας στη Χώρα Μεσσηνίας
Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε για 2η φορά η ετήσια συνάντηση Oliday από την ΑΕΣ-ΟΠ ΝΗΛΕΑΣ στη Χώρα Μεσσηνίας, στις 27-28 Σεπτεμβρίου 2024. Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ έδωσε ηχηρό «παρών» εκπροσωπούμενη από τον Εμπορικό της Διευθυντή της NEUROPUBLIC, κ. Γεώργιο Παπαδήμα, συμβάλλοντας καθοριστικά στον γόνιμο και δημιουργικό διάλογο για «το μέλλον της παραδοσιακής ελαιοκαλλιέργειας», που ήταν και ο τίτλος της εκδήλωσης.
Τοπικοί παράγοντες, επαγγελματίες και επιστήμονες παρευρέθηκαν στο κτήριο REX το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου για να συνεισφέρουν στο εγχείρημα, καταθέτοντας τις σκέψεις τους. Κεντρικός ομιλητής της πρωινής ενότητας του Συμποσίου ήταν ο Δημήτρης Πτωχός, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, μεταδόθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Διονύση Σταμενίτη, Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενώ στο βήμα ανέβηκαν μεταξύ άλλων οι κ.κ., Δημήτρης Γαϊτάνης, Αντιδήμαρχος Πύλου-Νέστορος αρμόδιος για την επικοινωνία, τις δημόσιες σχέσεις, την εθιμοτυπία και τη Δ.Ε. Νέστορος, Ευάγγελος Ξυγκώρος, Πρόεδρος, Επιμελητήριο Μεσσηνίας, Γιώργος Κόκκινος, Πρόεδρος ΑΕΣ-ΟΠ ΝΗΛΕΑΣ, Κωνσταντίνος Τσορώνης, Εκπρόσωπος, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Νίκος Κουτσούκος, Χημικός MSc, Πρόεδρος Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, Δημήτρης Πετρόπουλος, Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονίας κ.α.
Ο κ. Παπαδήμας, Εμπορικός Διευθυντής, NEUROPUBLIC, στην ομιλία του με τίτλο “Από το Χωράφι στο Πιάτο: Οι Μεγάλες Τάσεις και οι Ευκαιρίες της Ελαιοκαλλιέργειας”,αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο μεσογειακός παραδοσιακός ελαιώνας σήμερα. Ξεκινώντας από τη «μεγάλη εικόνα», μίλησε για τα παγκόσμια δεδομένα που επηρεάζουν τον κλάδο (αύξηση παγκόσμιου πληθυσμού, υπερεκμετάλλευση φυσικών πόρων, επανάσταση του διαδικτύου και της τεχνητής νοημοσύνης, απορρόφηση CO2 κ.λπ.)
Κατόπιν, προχώρησε σε ανάλυση της ελληνικής πραγματικότητας αναφέροντας τις δημογραφικές τάσεις (γήρανση του πληθυσμού που επηρεάζει την παραγωγική ικανότητα), τη συμβολική και εμπορική σημασία της ελαιοκαλλιέργειας, την ανταγωνιστικότητα καθώς και την κλιματική αλλαγή. «Ας συζητήσουμε πώς θα μπορούσαμε, στο βαθμό επιρροής του καθενός και όλων μαζί, να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες ή έστω να μετριάσουμε τις επιπτώσεις αυτών» τόνισε ο ίδιος, παραθέτοντας ως τροφή για σκέψη προτάσεις όπως:
- η συνεργασία, η οποία προϋποθέτει αλλαγής κουλτούρας (ένα καλό παράδειγμα είναι αυτό του ΑΕΣ-ΟΠ ΝΗΛΕΑΣ)
- η χρήση ψηφιακών εργαλείων (υιοθέτηση Ευφυούς Γεωργίας, αξιοποίηση του εμβληματικού έργου του ΥπΑΑΤ «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα»- Γεωργία με Ευφυΐα κ.λπ)
- τα Πράσινα Επιχειρηματικά Μοντέλα (Ανθρακοδεσμευτική Γεωργία, Ελαιοτουρισμός κ.λπ).
Με ένα μήνυμα αισιοδοξίας έκλεισε την τοποθέτησή του, υποστηρίζοντας ότι «Η ελληνική ελαιοκαλλιέργεια βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Οι σύγχρονες προκλήσεις απαιτούν καινοτόμες λύσεις και βιώσιμες πρακτικές. Με την κατάλληλη υποστήριξη, οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να αξιοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση για ποιοτικά και βιώσιμα προϊόντα, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές». Η διήμερη αυτή πρωτοβουλία περιλάμβανε την πρώτη από τις δύο ημέρες εκπαιδευτική δράση για σχολεία σε ελαιώνα, γευσιγνωσία, και έκθεση ξυλοτεχνίας.