ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ COOPID | μετάβαση των συνεταιρισμών στη βιοοικονομία

COOPID: η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ υποστηρίζει τη μετάβαση των συνεταιρισμών στη βιοοικονομία μέσω μίας φιλόδοξης ευρωπαϊκής κοινοπραξίας του προγράμματος Ορίζοντας 2020

Μια καινοτόμο και αποτελεσματική στρατηγική ώστε να  εμπνευστούν και να ενθαρρυνθούν οι Ευρωπαίοι και Έλληνες παραγωγοί στην ανάπτυξη επιχειρηματικών μοντέλων βιοοικονομίας, θα θέσει σε εφαρμογή το ευρωπαϊκό έργο COOPID μέσα στην επόμενη διετία, οδηγώντας τους αγροτικούς συνεταιρισμούς στην εποχή της Πράσινης Συμφωνίας.

Η βιοοικονομία έχει να κάνει με επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται στην αξιοποίηση ανανεώσιμων βιολογικών πόρων για την παραγωγή τροφίμων, υλικών και ενέργειας. Μέσω της βιοικονομίας,  οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τους πόρους που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγική διαδικασία π.χ. απόβλητα, ώστε να δημιουργήσουν πρόσθετες ευκαιρίες εισοδηματικής στήριξης και επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Το έργο COOPID θα εστιάσει στην αντιμετώπιση των κύριων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που παρέχει η βιοοικονομία, δηλαδή τη μη επαρκή συνεργασία των εμπλεκομένων και την ελλιπή μετάδοση ενημέρωσης και γνώσεων, καθώς και την περιορισμένη υποστήριξη για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη.

Για τον σκοπό αυτό, το COOPID προβλέπει την ανάπτυξη ενός δικτύου “Συμπράξεων Βιοοικονομίας”, από 10 ευρωπαϊκές χώρες, στο οποίο θα συμμετέχει ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων: παραγωγοί και συνεταιρισμοί, βιομηχανίες, δημόσιος τομέας, ερευνητική & πανεπιστημιακή κοινότητα. Προς το παρόν, το COOPID έχει ήδη κατοχυρώσει την σύμφωνη συμμετοχή 73 εθνικών φορέων ως εταίρων των «Συμπράξεων της Βιοοικονομίας».
Οι Συμπράξεις Βιοοικονομίας COOPID θα αναπτύξουν μια στρατηγική μετάδοσης ενημέρωσης και γνώσης 4 επιπέδων: (1) επιλογή και ανάδειξη ήδη εφαρμοζόμενων καλών πρακτικών, (2) διοργάνωση σεμιναρίων και ενημερωτικών δραστηριοτήτων μεταξύ επιλεγμένων αντιπροσώπων των συμπράξεων (πρεσβευτές COOPID), (3) διαδραστικές δράσεις διάδοσης και (4) επικοινωνία προς το ευρύτερο κοινό.

Αυτές οι δράσεις θα προωθήσουν τη διασύνδεση και δικτύωση μεταξύ εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα στην ΕΕ. Παράλληλα, τα αποτελέσματα   θα αποτελέσουν τη βάση για μια σειρά πρακτικών συστάσεων προς  τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα, τους αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικής, τη βιομηχανία και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Συνοπτικά, η στρατηγική του έργου θα υποστηρίξει την ανάπτυξη ισχυρότερων επιχειρηματικών μοντέλων βιοοικονομίας στον πρωτογενή τομέα της Ευρώπης.

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ αποτελεί μέλος της κοινοπραξίας COOPID και είναι επικεφαλής της εθνικής “Σύμπραξης Βιοοικονομίας” η οποία έχει ως μέλη τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό (ΕΟΣ) Σάμου, τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας ΕΑΣΑ ΡΕΑ, τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Στυλίδας και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Συντονιστής του έργου, το οποίο θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2022, είναι η  CooperativasAgro-AlimentariasdeEspaña, η εθνική οργάνωση εκπροσώπησης των ισπανικών αγροδιατροφικών συνεταιρισμών.

Το έργο COOPID χρηματοδοτείται  από το πρόγραμμα H2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής H2020  υπό την πρόσκληση CE- FNR-15-2020 (Αριθμός Σύμβασης  101000519) και ο συνολικός προϋπολογισμός του υπολογίζεται στα 2 εκατομμυρία ευρώ