This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, το οποίο πραγματοποιήθηκε, για πρώτη χρονιά διαδικτυακά, την Παρασκευή 06 Νοεμβρίου, με θέμα, «Η ΚΑΠ στην εποχή της Πράσινης Συμφωνίας: Η ευκαιρία του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας».
Πάνω από 1000 συνδεδεμένοι σύνεδροι παρακολούθησαν 28 εξέχοντες ομιλητές από την Ελλάδα και την ΕΕ να τοποθετούνται επάνω σε κρίσιμα ζητήματα όπως : οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και ο εθνικός σχεδιασμός για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας, ο ρόλος της ευφυούς γεωργίας και της ευφυούς συμβουλευτικής για μία πιο βιώσιμη και ανταγωνιστική γεωργία, η απλούστευση και ο εκσυγχρονισμός του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) της ΚΑΠ για τον παραγωγό και τη δημόσια διοίκηση, αλλά η υλοποίηση των αναγκαίων πράσινων και ψηφιακών επενδύσεων υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα της χώρας.
Μεταξύ των ομιλητών που πραγματοποίησαν τοποθετήσεις στο πλαίσιο του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου ήταν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μαυρουδής Βορίδης, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Βουλευτής Π.Ε. Λάρισας ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βασίλειος Κόκκαλης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ) και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, ο Πρόεδρος της μεγαλύτερης συνεταιριστικής τράπεζας της Ισπανίας Cajamar Caja Rural κ. Εduardo Baamonde Noche, η Επικεφαλής Οικονομολόγος Αγροτικού Τομέα της Παγκόσμιας Τράπεζας κα Svetlana Edmeades, ο Διευθυντής Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Τάσος Χανιώτης, καθώς και πολλοί ακόμα σημαντικοί εμπειρογνώμονες και θεσμικοί, οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες του αγροδιατροφικού τομέα από την Ελλάδα και την ΕΕ.
Χαιρετισμούς στους συνέδρους απηύθυναν οι επικεφαλής των αγροτών και συνεταιρισμών της ΕΕ κ.κ. Christiane Lambert, Πρόεδρος της Επιτροπής Επαγγελματικών Αγροτικών Οργανώσεων (COPA) και Ramon Armengol, Πρόεδρος της Γενικής Επιτροπής Αγροτικού Συνεργατισμού (COGECA), καθώς και ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου.
Κηρύσσοντας την έναρξη του Συνεδρίου, ο κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης, Πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και Σύμβουλος Διοίκησης Εμπορικής & Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε τα εξής:
«Η μελλοντική ΚΑΠ, όπως και το ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας απαιτούν να τεθεί στο επίκεντρο των εθνικών σχεδιασμών η δίδυμη πρόκληση και ευκαιρία της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο φιλοδοξεί να αποτελέσει μία πλατφόρμα διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων που θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση. Μετά από επτά χρόνια δυναμικής και επιτυχημένης πορείας στα δρώμενα του εθνικού αγροδιατροφικού τομέα, νομίζω ότι δεν θα ήταν υπερβολικό να ειπωθεί ότι η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ηγείται της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της ελληνικής γεωργίας. Ήμασταν οι πρώτοι που όχι μόνο θέσαμε στην εθνική ατζέντα την στρατηγική προτεραιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού του πρωτογενούς τομέα, αλλά τον εφαρμόζουμε στην πράξη από την αρχή του εγχειρήματος, μέσα από τη μεγάλη βεντάλια των υπηρεσιών και της υποστήριξης που παρέχουμε στους Έλληνες παραγωγούς και τα συλλογικά τους σχήματα, πάντοτε με γνώμονα τη γνώση και την τεχνολογική καινοτομία».
Κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κ. Ιωάννης Μαυρουδής τόνισε ότι :
«Την εποχή της Πράσινης Συμφωνίας, ο παραγωγικός κόσμος χρειάζεται τις τεχνολογικές λύσεις για να πετύχει την ζητούμενη οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα. Είναι μία εποχή σύνθετων προκλήσεων, όπου ο αγρότης έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ ψηφιακές υπηρεσίες υψηλής αποτελεσματικότητας που να του δίνουν λύσεις και ως επαγγελματία αλλά και ως πολίτη της υπαίθρου. Αυτή είναι η πολιτική μας ατζέντα σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση εν έτει 2020. Αυτή ήταν όμως ήδη η ατζέντα της GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στην αρχή της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, το 2014. Όταν για να υπηρετήσουμε το όραμά μας για έναν βιώσιμο και ανταγωνιστικό πρωτογενή τομέα με γνώμονα την καινοτομία, δημιουργήσαμε ανά την Ελλάδα ένα δίκτυο 110 Κέντρων Εξυπηρέτησης Αγροτών, δηλαδή, ένα ιδιωτικό δίκτυο ψηφιακών «αγροτικών ΚΕΠ» που παρέχουν εδώ και μία επταετία υπηρεσίες που βασίζονται στις cloud τεχνολογίες σε εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγούς, επιτρέποντάς μας να λέμε ότι για εμάς οι σημερινοί πολιτικοί στόχοι αποτελούν μια πραγματικότητα και ότι τους υπηρετούμε εδώ και αρκετά χρόνια με εξαιρετικά αποτελέσματα».
Κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων ήταν ότι για ακόμα μία χρονιά, το Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας αποτέλεσε ένα ουσιαστικό εργαλείο ενημέρωσης των εμπλεκομένων στον εγχώριο πρωτογενή και ευρύτερο αγροδιατροφικό σε σχέση με τις ευρωπαϊκές και εθνικές εξελίξεις που τον αφορούν, καθώς και μία πλατφόρμα διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων και καλών πρακτικών, συμβάλλοντας στην προώθηση του δημοσίου διαλόγου σε σχέση με το μέλλον του.
Το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του προγράμματος IMCAP, ως μία από τις δράσεις του έργου «ΚΑΠ3D – KAΠ για οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα», το οποίο υλοποιεί η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και που αποσκοπεί στην ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων στον τομέα της αγροδιατροφής και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου σε σχέση με τη διαχρονική συμβολή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε κάθε μία και σε όλες μαζί συνδυαστικά τις διαστάσεις της βιωσιμότητας, μέσα από μέτρα και εργαλεία πολιτικής που ανταποκρίνονται σε σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις και προτεραιότητες.
Τα αναλυτικά πρακτικά του Συνεδρίου είναι διαθέσιμα εδώ ενώ το μαγνητοσκοπημένο υλικό είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου καθώς και στο κανάλι ΥοuTube της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.