{{ error }}
Ενεργοποίηση με κλειδάριθμο

Καλησπέρα {{ user.email.substring(0, user.email.indexOf("@")) }}

ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΟΥ

8o Πανελλήνιο Συνέδριο για την ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας

8o Πανελλήνιο Συνέδριο για την ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, το οποίο πραγματοποιήθηκε, τόσο ζωντανά όσο και διαδικτυακά, την Παρασκευή 1 Ιουλίου, με θέμα, «Το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ: Προτεραιότητες και Προϋποθέσεις για την Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση του Συστήματος Τροφίμων».

Πάνω από 1.400 συνδεδεμένοι σύνεδροι παρακολούθησαν εξέχοντες ομιλητές από την Ελλάδα και την ΕΕ να τοποθετούνται επάνω σε κρίσιμα ζητήματα όπως: η «πράσινη» αρχιτεκτονική και οι «πράσινες» απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ, οι στρατηγικές προτεραιότητες για την ελληνική γεωργία και αγροδιατροφή, οι υποδομές για την τόνωση της υπαίθρου, η στήριξη των συλλογικών σχημάτων και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Την ίδια στιγμή, αναλύθηκε ο ρόλος της ψηφιοποίησης και της καινοτομίας στην επόμενη ημέρα για τον πρωτογενή τομέα.

Μεταξύ των ομιλητών που πραγματοποίησαν τοποθετήσεις, στο πλαίσιο του 8ου Συνεδρίου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, Βουλευτής Χανίων και Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία ήταν και επίτιμη ομιλήτρια, ο Pierre Bascou, Διευθυντής Bιωσιμότητας της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Yves Madre, Πρόεδρος της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης FARM EUROPE, ο Τάσος Χανιώτης, Διευθυντής Στρατηγικής & Πολιτικής Ανάλυσης της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Σπυρίδων Κίντζιος, Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Βάσω Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), ο Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, ο Γιώργος Κατσούλης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), ο Παναγιώτης Πεβερέτος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ο Νίκος Παυλονάσιος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) καθώς και πολλοί ακόμα σημαντικοί εμπειρογνώμονες και θεσμικοί, οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες του αγροδιατροφικού τομέα από την Ελλάδα και την ΕΕ.

Χαιρετισμούς στους συνέδρους απηύθυναν οι Christiane Lambert, Πρόεδρος της Επιτροπής Επαγγελματικών Αγροτικών Οργανώσεων της ΕΕ (COPA), Απόστολος Τζιτζικώστας, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Βουλευτής Καστοριάς και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής Αρκαδίας με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και Αλέξανδρος Κοντός, Γενικός Διευθυντής της ΣΕΚΕ και Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής.

Κηρύσσοντας την έναρξη του Συνεδρίου, ο κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης, Πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ανέφερε: «Το συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ από το 2014 δίνει αδιαλείπτως το παρόν στην ενημέρωση του αγροτικού κόσμου αλλά και όλων των ενδιαφερομένων σε σχέση με τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την αγροτική πολιτική στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ αποτελεί ένα εγχείρημα που θεμελιώνεται στη γνώση. Στη βαθιά γνώση που έχουμε για τον αγροτικό τομέα, όχι μόνο στο επίπεδο των ζητημάτων που τον απασχολούν και που μας μεταφέρονται μέσω των μετόχων μας αγροτικών συνεταιρισμών, αλλά και στην τεχνοκρατική γνώση και κατανόησή του, την οποία μοιραζόμαστε με τους μετόχους και συνεργάτες μας – και όχι μόνο. Στην τεχνολογική γνώση που μας παρέχει αφειδώς ο στρατηγικός μας μέτοχος από τον χώρο της τεχνολογίας και της πληροφορικής NEUROPUBLIC. Στη γνώση των τραπεζικών εργαλείων μέσω της στρατηγικής μας συμμαχίας με την Τράπεζα Πειραιώς. Στη γνώση που έρχονται να προσθέσουν οι νέοι στρατηγικοί σύμμαχοί μας, τα σημαντικότερα γραφεία παροχής γεωργικών συμβουλών στη χώρα. Στη γνώση, τέλος, που επιθυμούμε σήμερα, μέσα από αυτό το Συνέδριο, και όπως κάθε χρόνο, να μοιραστούμε μαζί σας».

Από τη θέση της επίτιμης ομιλήτριας, η κα Ντόρα Μπακογιάννη, Βουλευτής Χανίων και Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, εξήρε την αδιάλειπτη συνεισφορά του συνεδρίου, τα τελευταία οκτώ χρόνια, στη συστηματική ενημέρωση των αγροτών της χώρας για τις εξελίξεις σε σχέση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Επεσήμανε ότι «Μπορούμε, ίσως, να ασκήσουμε κριτική στην ΚΑΠ, για το κατά πόσο έχει πετύχει τους κατά καιρούς στόχους της, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε την υψηλή προσαρμοστικότητά της στις απαιτήσεις των καιρών, αλλά και το γεγονός ότι αποτελεί διαχρονικά μία πολύτιμη και ολοένα και πιο πλούσια εργαλειοθήκη που είναι στα χέρια μας να αξιοποιήσουμε, κάθε φορά που ανοίγεται μπροστά μας μία νέα προγραμματική περίοδος.

Σε ένα τέτοιο ορόσημο βρισκόμαστε σήμερα, καθώς σε μερικούς μήνες, στις αρχές του 2023, θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται η νέα, μεταρρυθμισμένη Κοινή Αγροτική Πολιτική, Σε κάθε περίπτωση, είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο στόχος στον οποίο συγκλίνουν η παγκόσμια αλλά και η ευρωπαϊκή ατζέντα, και εντός αυτής η μελλοντική ΚΑΠ, είναι η βιωσιμότητα. Η καινοτομία και, με μια ευρύτερη έννοια, οι προσεγγίσεις που βασίζονται στη γνώση, αναγνωρίζονται ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα, με την ψηφιοποίηση να αποτελεί την πιο δυναμική έκφραση συμφιλίωσης και εξισορρόπησης των οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών πτυχών της γεωργικής δραστηριότητας. Για το λόγο αυτό, γνώση και τεχνολογική καινοτομία τίθενται στο επίκεντρο της μεταρρυθμισμένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) ως εγκάρσιος στόχος».

Κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του, ο Χρήστος Μπαρλιάς, Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορινθίας και Αντιπρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, τόνισε ότι:

Το Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, «έχει χαράξει μία οκτάχρονη πορεία και έχει αφήσει το δικό του στίγμα και τη δική του προσφορά στον χώρο και στον δημόσιο διάλογο για την ελληνική γεωργία. Οκταετής είναι και η πορεία μας ως GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και νομίζω ότι είναι αναμφισβήτητη η συνεισφορά μας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας, της γνώσης, της τεκμηρίωσης, του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής γεωργίας». Ο ίδιος αναφέρθηκε στις δυσχέρειες του αγροτικού επαγγέλματος σήμερα, όπως η έκθεση στα καιρικά φαινόμενα, οι συνέπειες της πανδημίας αλλά και τα «τερτίπια» των αγορών. Όπως τόνισε, «Ξεκινάμε από μία κατάσταση ανώμαλη και πολύ δύσκολη για τον χώρο και τους εκπροσώπους του. Άρα οι απαιτήσεις μας και οι προσδοκίες μας είναι αυξημένες. Και νομίζω η πρώτη και σημαντικότερη απαίτησή μας έχει να κάνει με το να λαμβάνονται υπόψη με στοιχεία και τεκμηρίωση οι ανάγκες του τομέα. Χωρίς στοιχεία, όπως καταλαβαίνουμε όλοι, δεν μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις. Στη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ έχουμε κάνει πολλή δουλειά όλα αυτά τα χρόνια σε σχέση με την παρακολούθηση και την αποτύπωση των μεγεθών του τομέα και με την τεκμηρίωση γύρω από τεράστια για εμάς θέματα».

Κατά τη δική του ομιλία, ο Δημήτρης Καπνιάς, Διευθύνων Σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ανέφερε ότι «Ο προσανατολισμός προς την ψηφιοποίηση πρέπει να έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και αυτά να αντικατοπτρίζονται στο στρατηγικό σχέδιο και στον σχεδιασμό των προγραμμάτων. Με τα χαρακτηριστικά, δηλαδή, που έχουν οι ελληνικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών και ψηφιακών εργαλείων σε μεμονωμένους παραγωγούς είναι πολύ δύσκολη, άρα αυτό που απαιτείται είναι να δοθούν ισχυρά κίνητρα για τη δημιουργία και την ενίσχυση συλλογικών σχημάτων με έλεγχο και με επιχειρησιακή σχέδια τα οποία είναι βιώσιμα και στη βάση αυτών των συλλογικών σχημάτων να υπάρχουν αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία για την εφαρμογή της ψηφιοποίησης στη λογική της ελληνικής πραγματικότητας. Εμείς από την πλευρά μας προτείνουμε ένα σύστημα λήψης αποφάσεων, το gaiasense, το οποίο χρησιμοποιεί δεδομένα για να βοηθήσει και στην παραγωγική διαδικασία και στην πρόληψη καταστροφών αλλά και όταν συμβαίνουν καταστροφές στην πολύ γρήγορη καταγραφή για την αποζημίωση των παραγωγών».

Κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων ήταν ότι για ακόμα μία χρονιά, το Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας αποτέλεσε ένα ουσιαστικό εργαλείο ενημέρωσης των εμπλεκομένων στον εγχώριο πρωτογενή και ευρύτερο αγροδιατροφικό τομέα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές και εθνικές εξελίξεις που τον αφορούν, καθώς και μία πλατφόρμα διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων και καλών πρακτικών, συμβάλλοντας στην προώθηση του δημοσίου διαλόγου σε σχέση με το μέλλον του.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το φετινό Συνέδριο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά, ζητώντας από εκπροσώπους της να συμμετέχουν στην προσπάθεια διεύρυνσης της συζήτησης για το σήμερα και το αύριο της αγροδιατροφής.

Παράλληλα, την παραμονή του Συνεδρίου, στις 30 Ιουνίου, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ παρουσίασε τη μεγάλη Πανελλαδική Έρευνα για τον Αγροτικό Τομέα που πραγματοποίησε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της εταιρείας Kάπα Research, για το επίπεδο ετοιμότητας και ευαισθητοποίησης των αγροτών σε σχέση με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Την εκδήλωση παρακολούθησαν διαδικτυακά περισσότεροι από 1.100 σύνεδροι. Τα αποτελέσματα και τα σημαντικά συμπεράσματα που αντλήθηκαν, αποτέλεσαν τροφή για περαιτέρω σκέψη και συζητήσεις κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ενώ αναμένεται να συνεχίσουν να απασχολούν τους ενδιαφερόμενους φορείς και συντελεστές για πολύ καιρό ακόμα.

Το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως μία από τις δράσεις του έργου «CAP2fork – Προς ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων από τον αγρότη στον καταναλωτή», το οποίο υλοποιεί η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και αποσκοπεί στην ενημέρωση η ενημέρωση των παραγωγών της χώρας και του ευρύτερου ενδιαφερόμενου κοινού σε σχέση με την ΚΑΠ και ειδικότερα όσον αφορά τη διαχρονική και μελλοντική συμβολή της στη βιώσιμη μετάβαση του συστήματος τροφίμων που τίθεται ως προτεραιότητα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Οι εκδόσεις του Συνεδρίου, ο οδηγός για τη νέα ΚΑΠ «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-2027: Χρηματοδότηση, στόχοι, παρεμβάσεις και συστάσεις για το εθνικό στρατηγικό σχέδιο» όπως και η Πανελλαδική Έρευνα για τον Αγροτικό Τομέα, είναι ήδη διαθέσιμες στην πλατφόρμα του Συνεδρίου, όπως και όλες οι πληροφορίες για το πρόγραμμα, τους ομιλητές, τους χορηγούς και το όλο το υποστηρικτικό υλικό του Συνεδρίου. Στη συνέχεια όλο το υλικό, συμπεριλαμβανομένων και των πρακτικών που αναμένονται σύντομα, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Στο κανάλι YouTube της GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ έχει αναρτηθεί το μαγνητοσκοπημένο υλικό, ώστε να μπορείτε να παρακολουθήσετε και πάλι το Συνέδριο ή αποσπάσματά που σας ενδιαφέρουν.

Δείτε περισσότερα εδώ