{{ error }}
Ενεργοποίηση με κλειδάριθμο

Καλησπέρα {{ user.email.substring(0, user.email.indexOf("@")) }}

ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΟΥ

9ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας

9o Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας

Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή εκπροσώπων του συνόλου της αγροδιατροφής ολοκληρώθηκε το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, το οποίο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Ιουλίου με θέμα, «H ελληνική γεωργία προς το 2030: κερδίζοντας το στοίχημα της βιωσιμότητας με τη συνδρομή της ΚΑΠ».

Πάνω από 3.000 σύνεδροι παρακολούθησαν ζωντανά αλλά και διαδικτυακά 31 διακεκριμένους ομιλητές από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να τοποθετούνται πάνω σε καίρια ζητήματα όπως: η ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής και ελληνικής γεωργίας απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και των γεωπολιτικών κλυδωνισμών, τα σχετικά εργαλεία στήριξης της ΚΑΠ 2023-2027, καθώς και οι αναγκαίες εθνικές στρατηγικές επιλογές  αλλά και οι βέλτιστες πρακτικές αξιοποίησης της εργαλειοθήκης της ΚΑΠ από τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ. Παράλληλα, συζητήθηκε η ανάγκη να παράγουμε περισσότερα –και καλύτερα– με λιγότερα μέσω της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της παραγωγικής διαδικασίας, ενώ αναλύθηκαν τρόποι για την τόνωση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων της ελληνικής γεωργίας.

Κηρύσσοντας την έναρξη του Συνεδρίου, ο κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης, Πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις προκλήσεις τις εποχής και κατέστησε σαφές ότι δεν γίνεται να αποστρέψουμε το βλέμμα μας από το μέλλον. «Το μέλλον είναι ήδη εδώ και το στοίχημα της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας της ελληνικής γεωργίας θα πρέπει να κερδηθεί. Εάν δεν ανασυγκροτηθούμε, εάν δεν αναζητήσουμε τις λύσεις σήμερα, με αρωγό, πάντοτε, την πολύτιμη εργαλειοθήκη της ΚΑΠ, κάθε μέρα που θα αφήνουμε να κυλά, θα μετράει εναντίον μας».

«Με το σημερινό Συνέδριο θέλουμε να κοιτάξουμε προς το άμεσο και το βαθύτερο μέλλον για να δούμε ποιες είναι οι προκλήσεις, οι ευκαιρίες και οι λύσεις», κατέληξε.

Μεταξύ των επισήμων που απηύθυναν χαιρετισμό στο πλαίσιο του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου ήταν οι Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής Μεσσηνίας, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τ. Υπουργός Εσωτερικών, Γεώργιος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Πάζιος, Γραμματέας, Τομέας Ψηφιακής Πολιτικής & μέλος της Κεντρικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, και Σπυρίδων Κίντζιος, Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, η κα. Καλογήρου μιλώντας εκ μέρους του Υπουργού Λ. Αυγενάκη, ανέφερε ότι το Συνέδριο αποτελεί έναν θεσμό που συμβάλει στον δημόσιο διάλογο, ενώ τόνισε την ανάγκη συνεννόησης και σύνθεσης δυνάμεων ώστε να αντιμετωπιστούν στρατηγικά οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την ελληνική γεωργία, στη φιλοσοφία της «τετραπλής έλικας», η οποία περιλαμβάνει την ερευνητική κοινότητα, τις επιχειρήσεις, τον δημόσιο τομέα και την κοινωνία των πολιτών. Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι καινοτομία, γνώση και ψηφιοποίηση αποτελούν προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του πρωτογενή τομέα, τονίζοντας ότι αυτό έχει αποδειχθεί ήδη τόσο στην πράξη, όσο και πολιτικά, μέσα από τη στοχοθεσία της ΚΑΠ. «Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου μπορούν να δώσουν τροφή για τη χάραξη πολιτικών», είπε ο Γιάννης Πάζιος, ενώ ο κ. Κίντζιος προέτρεψε να αναδείξουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών προϊόντων.

Τέλος, ο κ. Πατούλης, ανήγγειλε από το βήμα του Συνεδρίου την ίδρυση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Αττικής για την ενίσχυση της τοπικής αγροδιατροφικής αλυσίδας, όπου η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ θα είναι βασικός μέτοχος.

Στην ενότητα με τίτλο «Πώς θα ενισχυθεί η βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής και της ελληνικής γεωργίας με τη συνδρομή της ΚΑΠ», κατέθεσαν τις απόψεις τους ο Paolo de Castro, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τ. Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας & Ανάπτυξης της Υπαίθρου και τ. Υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας, ο Yves Madre, Πρόεδρος της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης FARM EUROPE, ο Τάσος Χανιώτης, Ανώτερος Επισκέπτης Ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων (IIASA) και τ. Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ιωάννης Χανιωτάκης, Senior Director Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, και ο Pierre Bascou, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στη ΓΔ Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των Βρυξελλών μίλησε ο κ. de Castro μέσα από μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που έστειλε, αναφέροντας ότι μετά από σκληρή πολιτική μάχη τελικά εξαιρέθηκαν τα βοοειδή από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές στο πλαίσιο της τελευταίας συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προαναγγέλλοντας την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σε σχέση με τις γεωγραφικές ενδείξεις προέλευσης, ένα θεσμικό πλαίσιο που θα παρέχει «μεγαλύτερη ισχύ, μεγαλύτερη προστασία και μεγαλύτερη απλοποίηση, σε μία οικονομία που όλο και μεγαλώνει, την οικονομία των ΠΟΠ προϊόντων, ο τζίρος της οποίας έχει ξεπεράσει πλέον στην Ευρώπη τα 80 δις ευρώ». Όσο για τον κ. Madre, τοποθετήθηκε για την ΚΑΠ και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ως προς την εφαρμογή, τον προϋπολογισμό και το μέλλον της, αλλά και για την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάσουν και θα εφαρμόσουν πολιτικές που θα λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο την περιβαλλοντική-κλιματική αλλά και την οικονομική διάσταση της γεωργίας. Ο κ. Χανιώτης κατέδειξε, μέσα από την τοποθέτησή του, την σημαντική διαχρονική συμβολή της ΚΑΠ σε ότι αφορά το θετικό εμπορικό ισοζύγιο του αγροαδιατροφικού τομέα της ΕΕ, στο γεωργικό εισόδημα (αν και στην Ελλάδα ο δείκτης είναι χαμηλότερος), ενώ τόνισε την ανάγκη η πολιτική να προχωρήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προς την κατεύθυνση της κλιματικής ουδετερότητας, χωρίς όμως να παραγνωρίζεται η οικονομική διάσταση της γεωργικής δραστηριότητας. Από την πλευρά του ο κ. Χανιωτάκης τοποθετήθηκε πάνω στη σημασία της ΚΑΠ ως μέσο στήριξης και χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα, μέσα από έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία που εγγυώνται ευνοϊκούς όρους δανεισμού για τους αγρότες από το τραπεζικό σύστημα, σημειώνοντας, με βάση στοιχεία της Τράπεζας Πειραιώς, ότι έχουν ενισχυθεί οι χρηματοδοτήσεις που παρέχονται σε γυναίκες και νέους αγρότες.

«Ζούμε σε ένα πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από πολλές αβεβαιότητες και κρίσεις πολύ διαφορετικής φύσης», είπε ο κ. Bascou. «Οι προκλήσεις αυτές οδήγησαν την ΕΕ να δεσμευτεί για μια προοδευτική και μη αναστρέψιμη μετάβαση προς τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα και στοχεύουν σαφώς στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε. Σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παράγουμε περισσότερα και καλύτερα με λιγότερα». Παράλληλα, υπογράμμισε τη διαχρονική σημασία της οριζόντιας συνεργασίας μεταξύ παραγωγών στο πλαίσιο Οργανώσεων Παραγωγών που υποστηρίζει με ειδικά εργαλεία στήριξης η ΚΑΠ, ενώ τόνισε τον καταλυτικό ρόλο των συλλογικών σχημάτων όχι μόνο για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και την παραγωγική και εμπορική συγκρότηση των τομέων αλλά και για τη διάχυση της γνώσης και της καινοτομίας μεταξύ του αγροτικού πληθυσμού.

Στη συνέχεια, στην ενότητα «ΟΣΔΕ και καινοτόμα εργαλεία για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», η Ευαγγελία Μούρμουρα, Team Leader Digitalization στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μίλησε για τους στόχους και τα εργαλεία της ΚΑΠ που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση της γεωργίας και των αγροτικών περιοχών της ΕΕ, ενώ ανάδειξε τη σημασία, στο πλαίσιο των κοινών χώρων ευρωπαϊκών δεδομένων για τη γεωργία που σχεδιάζει η Επιτροπή, της βέλτιστης και ασφαλούς αξιοποίησης δεδομένων μέσα από συστήματα όπως το ΟΣΔΕ προκειμένου να ενισχυθεί το έργο της δημόσιας διοίκησης αλλά και η ψηφιακή μετάβαση του αγροτικού τομέα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «η αξία των δεδομένων  θα πρέπει να επιστρέφει στα χέρια των παραγωγών» μέσα από υπηρεσίες προστιθέμενης αξία για τις εκμεταλλεύσεις τους. 

«Στη νέα ΚΑΠ, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι οριζόντιος στόχος. Ο παραγωγός καλείται να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να μπορεί να παίρνει σωστότερες και πιο ορθολογικές αποφάσεις», εξήγησε ο Ιωάννης Μαυρουδής, Εντεταλμένος Σύμβουλος της NEUROPUBLIC που ήταν και μεγάλος χορηγός της εκδήλωσης, ενώ ανέλυσε τον ρόλο της ευφυούς γεωργίας και, πιο συγκεκριμένα, του συστήματος gaiasense, το οποίο δίνει ουσιαστικές λύσεις προκειμένου να πετύχουν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις οικονομικούς και περιβαλλοντικούς – κλιματικούς στόχους.

Για τους φιλόδοξους στόχους για το 2030 και τις πολλαπλές προκλήσεις που οδηγούν σε αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία όχι μόνο σε κανονιστικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο των υψηλών απαιτήσεων που θέτει πλέον η ίδια η αγορά και που πολλές φορές υπερβαίνουν εκείνες του κανονιστικού πλαισίου τοποθετήθηκε ο Mάνος Σδράκας, Διευθυντής της εταιρείας γεωργικών συμβούλων NOVAPLAN και Μέλος ΔΣ της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, στη δική του ομιλία. Ο Γιάννης Πάζιος, από τον ρόλο του ως Γενικός Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας» υποστήριξε ότι «το ΟΣΔΕ αποτελεί το ψηφιακό διαβατήριο του παραγωγού» και επισήμανε ότι όταν μιλάμε για ψηφιοποίηση, θέλουμε κυρίως αξιόπιστα δεδομένα και ενημερωμένο και εκπαιδευμένο παραγωγό, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Κλείνοντας την ενότητα αυτή ο συντονιστής Δημήτρης Καπνιάς, Σύμβουλος Διοίκησης Μεγάλων Έργων της NEUROPUBLIC, τόνισε ότι «η ψηφιοποίηση δεν διατάσσεται αλλά κατακτιέται», με κατάλληλες πολιτικές και πρωτοβουλίες από όλες τις πλευρές.

Στην ενότητα «Τομεακές στρατηγικές για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των προϊόντων της ελληνικής γεωργίας», τοποθετήθηκε ως κεντρικός ομιλητής ο Gabriel Trenzado Falcon, Γενικός Διευθυντής της Cooperativas Agro-Alimentarias de Espana, ο οποίος συνοψίζοντας δήλωσε ότι «η αγροτική πολιτική ισούται με οικονομική πολιτική», ενώ εξήγησε τη στρατηγική μεγέθυνσης των αγροτικών συνεταιρισμών που ακολουθεί η Ισπανία ήδη από την προηγούμενη ΚΑΠ, αξιοποιώντας ως κίνητρο γι’ αυτό το σκοπό πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). Στη συνέχεια ακολούθησαν υπο-ενότητες συζήτησης σε τομεακό επίπεδο ξεκινώντας από τη Μαρία Γκούλτα, Γεωπόνο MSc και Γεωργικό Σύμβουλο της AGRON ΑΕ και τον Γεώργιο Περογιαννάκη, Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Έμπαρος Ελαιοκομικών και λοιπών Αγροτικών Προϊόντων και τον Γιώργο Οικονόμου, Γενικό Διευθυντή του ΣΕΒΙΤΕΛ, οι οποίοι μίλησαν για προκλήσεις και ευκαιρίες στρατηγικής ανάπτυξης στα ελαιοκομικά προϊόντα. Κατόπιν, η Αγγελική Λαγογιάννη, Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Έργων της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ο Κλέαρχος Σαραντίδης, Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Καβάλας και ο Enzo Filardo, Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών OP Natura από την Καλαβρία, εκπροσώπησαν τον κλάδο των οπωροκηπευτικών, ενώ η Μαρία Κορρέ, Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Έργων της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και ο Ευθύμης Φωτεινός, Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, τοποθετήθηκαν σε σχέση με τον παραγωγικό κλάδο του βαμβακιού. Για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα συζήτησαν η Ειρήνη Προδρομίδου, Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Έργων της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, και ο Παναγιώτης Πεβερέτος, Πρόεδρος στον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Ελληνική γεωργία 2030: στρατηγικές παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα και την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής γεωργίας» όπου συμμετείχαν ο Σπυρίδων Κίντζιος, Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ναπολέων Μαραβέγιας, τ. Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων στο ΕΚΠΑ και Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, ο Σπύρος Δανέλλης, συντονιστής στο Τμήμα Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Κεντρικής Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και πρώην Μέλος του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Αθανάσιος Πετρόπουλος, Γραμματέας του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και μέλος ΔΕ στο Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας της ΓΕΩΤΕΕ, και ο Γιώργος Κατσούλης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ). Οι συμμετέχοντες στη στρογγυλή τράπεζα συμφώνησαν σε σχέση με την ανάγκη προτεραιοποίησης της γνώσης και της καινοτομίας, των συλλογικών σχημάτων και των πολιτικών για την διατήρηση της υπαίθρου και την ανανέωση του γεωργικού επαγγέλματος ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας. Παράλληλα, τόνισαν την ανάγκη να τεθούν στο επίκεντρο της ατζέντας των επόμενων ευρωεκλογών τα αγροτικά ζητήματα και να τύχουν στρατηγικής αντιμετώπισης από τα πολιτικά κόμματα.

Κλείνοντας την ενότητα, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Έλλη Τσιφόρου ανακοίνωσε ότι στο επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με τους κ.κ. Κίντζιο, Μαραβέγια, Δανέλλη, Κατσούλη καθώς και με άλλες προσωπικότητες και εμπειρογνώμονες του χώρου, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο Νίκος Μαριάνος, Ανώτερο Στέλεχος Διαχείρισης Έργων, παρουσίασε τα αποτελέσματα του έργου Ploutos καθώς και τις τεχνολογικές λύσεις που έχουν αναπτυχθεί και εφαρμοστεί σε 3 πιλοτικά προγράμματα βιώσιμης καινοτομίας στην Ελλάδα και την Κύπρο. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με άτομα που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα προκειμένου να τους παρουσιαστούν αναλυτικά οι τεχνολογικές λύσεις ευφυούς γεωργίας και ιχνηλασιμότητας.

Το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος CAP4Clima, το οποίο υλοποιεί η GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κατά το διάστημα 2022-2023 και υποστηρίζεται από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα αναλυτικά πρακτικά του Συνεδρίου θα είναι διαθέσιμα μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ το μαγνητοσκοπημένο υλικό βρίσκεται στην ιστοσελίδα καθώς και στο κανάλι ΥοuTube της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Φωτογραφικό υλικό του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας θα βρείτε ΕΔΩ

Μπορείτε να βρείτε τις παρουσιάσεις των ομιλητών, ΕΔΩ

Highlights Συνεδρίου

Πρόγραμμα Συνεδρίου

Εκδόσεις Συνεδρίου

Παρακολουθήστε το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας 

 

Χορηγοί