This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Έντονο ενδιαφέρον για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού γεωργικού τομέα στο συνέδριο της COPA-COGECA
Η GAIA Επιχειρείν συμμετείχε ενεργά στο 11ο Συνέδριο Ευρωπαίων Αγροτών της COPA-COGECA, που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας από τις 23 έως τις 25 Οκτωβρίου 2024. Το συνέδριο, το οποίο συγκεντρώνει κάθε δύο χρόνια συνεταιρισμούς και οργανώσεις από όλη την Ευρώπη, αποτελεί κορυφαίο γεγονός για τη στρατηγική ανάπτυξη του αγροτικού τομέα μέσω της καινοτομίας και της τεχνολογίας.
Εκπροσωπώντας τη GAIA Επιχειρείν, ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ), παρουσίασε τα οφέλη των συνεταιρισμένων παραγωγών από το Έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Αγροτικού Τομέα» («Agriculture with Intelligence»), το οποίο υλοποιείται αυτό το διάστημα στην Ελλάδα, με αναδόχους τον τεχνολογικό εταίρο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, NEUROPUBLIC ΑΕ, τον Όμιλο ΟΤΕ και τη διαφημιστική ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ. Το πρωτοποριακό αυτό έργο, από το οποίο επωφελείται η ΕΑΣΘ και τα μέλη της, υποστηρίζεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και αφορά τη δημιουργία μιας εθνικής υποδομής ευφυούς γεωργίας σε εθνικό επίπεδο, ενσωματώνοντας τεχνολογίες αιχμής όπως IoT, Big Data και drones. Μέσω αυτής της υποδομής, συλλέγονται και αναλύονται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από τηλεμετρικούς σταθμούς και συστήματα ανάλυσης, προσφέροντας στους αγρότες εξειδικευμένη γεωπονική καθοδήγηση και προηγμένα εργαλεία λήψης αποφάσεων. Στη διάρκεια της ομιλίας του, προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο που ανέδειξε τον καίριο ρόλο των συνεταιρισμών στη συγκέντρωση και αξιοποίηση αυτών των δεδομένων, προσφέροντας έναν δρόμο προς την ευφυή γεωργία και καθιστώντας τον τομέα περισσότερο βιώσιμο και αποδοτικό. Τα σχόλια των παρευρισκόμενων ήταν διθυραμβικά, προκαλώντας το έντονο ενδιαφέρον όλων για το έργο, καθώς αναγνωρίστηκε η δυνατότητά του να λειτουργήσει ως πρότυπο μοντέλο διαχείρισης για ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο κ. Γιαννόπουλος, με αφορμή την αναφορά στα οφέλη της ΕΑΣΘ από το εν λόγω Έργο, είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τη σημασία της συνεργασίας και τη δέσμευσή της στην προώθηση της καινοτομίας, δηλώνοντας: «Μέσα από τη συμμετοχή μας σε πρωτοβουλίες και δίκτυα όπως η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, διασφαλίζουμε ότι τα μέλη μας είναι επαρκώς εξοπλισμένα για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της σύγχρονης γεωργίας». Τόνισε επίσης ότι «μέσα από αυτές τις συνεργασίες, φέρνουμε πίσω καινοτομίες ευρωπαϊκού επιπέδου και συζητήσεις πολιτικής στους αγρότες μας, διασφαλίζοντας ότι επωφελούνται από τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και τις ρυθμιστικές αναπτυξιακές κατευθύνσεις. Μέσα από αυτές τις διασυνδέσεις συνεχίζουμε να προάγουμε έναν γεωργικό τομέα που κοιτάει μπροστά, ο οποίος αγκαλιάζει την καινοτομία και τη συνεργασία για τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης». Η ελληνική αντιπροσωπεία της GAIA Επιχειρείν περιλάμβανε, εκτός από τον κ. Γιαννόπουλο, τους κ.κ. Ανέστη Τρυπιτσίδη (Διευθύνοντα Σύμβουλο), Χρήστο Μπαρλιά (Αντιπρόεδρο), Χρήστο Τσιχήτα (Μέλος Δ.Σ.) καθώς και Βασίλη Πυργιώτη (Επικεφαλής γραφείου Βρυξελλών). Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν workshops, θεματικά πάνελ και επισκέψεις σε ρουμανικές αγροτικές εγκαταστάσεις, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και γνώσεις για νέες πρακτικές που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό αγροτικό τομέα.