{{ error }}
Ενεργοποίηση με κλειδάριθμο

Καλησπέρα {{ user.email.substring(0, user.email.indexOf("@")) }}

ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΟΥ

Επίσκεψη των μαθητών της Λεοντείου Πατησίων στο Χυμοποιείο “Εσπερίδες”

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε. στο πλαίσιο της υλοποίησης της πολιτικής της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και σε συνεργασία με τη Λεόντειο Πατησίων, προγραμμάτισε εκπαιδευτική εκδρομή στις εγκαταστάσεις Μεταποίησης  (Χυμοποιείο «Εσπερίδες»), της ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ – ΡΕΑ στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, αξιοποιώντας το ευρωπαϊκό πρόγραμμα 2CAP, υλοποιεί ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις, σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, απευθυνόμενη σε επαγγελματίες του πρωτογενή τομέα (γεωπόνοι, παραγωγοί, συνεταιριστικές οργανώσεις και λοιπές δομές του κλάδου), καθώς και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες (μαθητές σχολείων). Ειδικότερα οι δράσεις που απευθύνονται σε μαθητές δημοτικών σχολείων, στοχεύουν στη χρήση εργαλείων βιωματικής εκπαίδευσης προάγοντας την επαφή με τη φύση. Παράλληλα, παρέχονται ερεθίσματα στις νεότερες γενιές για την απόκτηση γνώσης σε θέματα του ευρύτερου αγροδιατροφικού τομέα και της πολιτικής που εφαρμόζει η Ε.Ε. στον τομέα της αγροδιατροφής, καθιστώντας τους ενεργούς πολίτες της Ευρώπης.

Επιπλέον, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε. με τη διοργάνωση δράσεων ψυχαγωγικού και επιμορφωτικού χαρακτήρα, όπως η συγκεκριμένη εκδρομή, προσπαθεί να συμβάλλει στην εξοικείωση των παιδιών με το περιβάλλον και την παραγωγική διαδικασία ενισχύοντας το έργο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Οι μαθητές της Ε’ Δημοτικού της Λεοντείου Πατησίων ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του χυμοποιείου «Εσπερίδες», ενημερώθηκαν για τη διαδικασία συλλογής των φρούτων, την τυποποίηση και τη μεταποίηση αυτών και τέλος την εμφιάλωση στην τελική συσκευασία (TETRA PAK). Την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις ανέλαβαν ο Διευθυντής Παραγωγής κ. Βαμβακάς με τους συνεργάτες του, οι οποίοι εξήγησαν στους μαθητές την παραγωγική διαδικασία. Η δυναμικότητα του παραγωγικού εξοπλισμού, ανέρχεται σε 30 τόνους ανά ώρα, με κάθε μία από τις πέντε γραμμές συσκευασίας να παράγουν 6.000 τεμάχια ανά ώρα. Παράλληλα, οι μαθητές ενημερώθηκαν για την παραγωγή τη συλλογή και τις μετασυλλεκτικές πρακτικές από εξειδικευμένο γεωπόνο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συνεταιριστική δομή της ΡΕΑ με σκοπό να κατανοήσουν τα παιδιά τη σημασία της συνεργασίας, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης των αγορών. Η Οργάνωση Παραγωγών Φρούτων που λειτουργεί υπό την ΕΑΣΑ ΡΕΑ διακινεί περισσότερο από το 50% (180.000 τόνοι) της συνολική ετήσιας παραγωγής εσπεριδοειδών στην περιοχή της Αργολίδας (350.000 τόνους), ενισχύοντας τον ρόλο του Έλληνα αγρότη στην περιοχή. Επιπροσθέτως, στο χυμοποιείο του συνεταιρισμού επεξεργάζεται περίπου 40-50.000 τόνους νωπών εσπεριδοειδών κατ’ έτος, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα χυμοποιεία της Ελλάδας. Ο σημαντικός ρόλος του συνεταιρισμού αποτυπώνεται και στην εξέλιξη της εξαγωγικής του δραστηριότητας με διεθνώς αναγνωρισμένα «brandnames» (REA και AGROS).

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε μοιράζοντας αναμνηστικά μπλουζάκια, ενημερωτικά φυλλάδια και χυμούς σε όλους τους συμμετέχοντες.