This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Γράφει η Κατερίνα Καπώνη
Το παντζάρι (ή κοκκινογούλι ή κηπευτικό τεύτλο) καλλιεργείται για τις σαρκώδεις γογγυλόριζές του (πλούσιες σε υδατάνθρακες) και τα φύλλα του, τα οποία καταναλώνονται ως βραστή σαλάτα. Στην ελληνική αγορά υπάρχουν διάφοροι τύποι παντζαριού με κυριότερο τον τύπο Detroit 5, που δίνει πρώιμα στρογγυλά παντζάρια καλής διαμέτρου με ομοιόμορφο κόκκινο χρώμα. Το παντζάρι μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες και είναι αρκετά ανθεκτικό στο ψύχος, τόσο το υπέργειο τμήμα του φυτού όσο και η γογγυλόριζα.
Το προϊόν αυτό αποτελεί ένα ακόμη «φάρμακο» της φύσης, που βοηθά εναντίον πολλών παθήσεων και είναι ευεργετικό για την υγεία μας.
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η βετανίνη και η βουλγαξανθίνη – το αντιοξειδωτικό που δίνει στα παντζάρια το βαθύ κόκκινο χρώμα τους. Ως εκ τούτου, τα παντζάρια μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι σε αρκετές ασθένειες και να συμβάλλουν στην αποφυγή φαρμακευτικής αγωγής.
Ο χυμός παντζαριού μπορεί να βοηθήσει και όσους έχουν πρόβλημα υψηλής πίεσης. Έρευνα του Queen Marry University of London απέδειξε ότι όσοι έπιναν μόλις ένα ποτήρι 250ml χυμού παντζαριού, μείωναν την πίεσή τους εντός 24 ωρών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ποσότητα νιτρικού άλατος είναι αυτή που έχει τις ευεργετικές – για την υψηλή πίεση – ιδιότητες. Αυτό οφείλεται στην μετατροπή του νιτρικού άλατος -με το σάλιο- σε νιτρώδες άλας.
Όσον αφορά στη χοληστερίνη έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα, έδειξε ότι το φολικό οξύ που βρίσκεται στις φυτικές ίνες των παντζαριών, μπορεί να μειώσει τόσο αυτή, όσο και τα τριγλυκερίδια.
Επιπλέον τα παντζάρια αποτρέπουν την οστεοπόρωση. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου και τη συντήρηση των οστών. Τα κόκκινα παντζάρια έχουν αρκετές ποσότητες μαγνησίου κι έτσι βοηθούν στην καλύτερη αξιοποίηση του ασβεστίου. Προσοχή όμως, τα πράσινα παντζάρια περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο δυσχεραίνει την απορρόφηση του ασβεστίου.
Τα παντζάρια επίσης αποτελούν ένα φυσικό καθαρτικό και βοηθούν σε προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες. Επίσης, ο χυμός παντζαριού θεωρείται καλός σε προβλήματα όπως ο ίκτερος, όπου το σώμα χρειάζεται υγρά και υδατάνθρακες.
Για περισσότερες λεπτομέρειες αναζητήστε στο GAIApedia (www.c-gaia.gr) τους όρους:
Πηγές: «Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών – Παντζάρι», του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008, Ιστοσελίδα clickatlife.gr “Το παντζάρι και οι ευεργετικές του ιδιότητες”.
Σχετικά άρθρα
Πέμπτη, 14.11.2024
Κάμψη παρουσίασε η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος στην ΕΕ
Δευτέρα, 4.11.2024
Συνεχίζεται η πτώση της παραγωγής μήλων στην ΕΕ
Τετάρτη, 30.10.2024
Σε ανοδική τροχιά η παγκόσμια αγορά βαμβακιού
Δευτέρα, 7.10.2024
Αυξημένη η παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών στην ΕΕ
Δευτέρα, 30.09.2024
Ανάκαμψη για τις ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών το πρώτο επτάμηνο του 2024
Τετάρτη, 7.08.2024
Ποια η τύχη της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» στο νέο πολιτικό σκηνικό της ΕΕ;
Τετάρτη, 4.09.2024
Ανανέωση γενεών στη γεωργία: Ο κρίσιμος ρόλος των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Οργανώσεων Παραγωγών
Παρασκευή, 12.07.2024
Ελλειμματική παραμένει η ΕΕ στο καρπούζι και το πεπόνι
Πέμπτη, 27.06.2024
Παίρνει ξανά τα πάνω της η ελληνική παραγωγή σιτηρών
Δευτέρα, 24.06.2024
Άνοδο κατέγραψε η παραγωγή ντομάτας στην ΕΕ
Δευτέρα, 10.06.2024
Ενισχύεται η παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών στην ΕΕ
Τρίτη, 30.04.2024
Πτώση παρουσιάζει η παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος στην ΕΕ
Τετάρτη, 10.04.2024
Αυξάνεται η παραγωγή σπερμάτων ηλίανθου στην ΕΕ
Τετάρτη, 13.03.2024
Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην ΕΕ στο κόστος παραγωγής γάλακτος
Τρίτη, 12.03.2024
Ευθύνεται Η Κοινή Αγροτική Πολιτική Για Τις Κινητοποιήσεις Των Αγροτών;
Τρίτη, 5.03.2024
Παραμένουν οι ανισότητες στην ανάπτυξη των περιφερειών της χώρας
Παρασκευή, 1.03.2024
Μεγεθύνεται η παγκόσμια αγορά στα μανταρίνια
Τετάρτη, 21.02.2024
Μεγεθύνεται η παγκόσμια αγορά στα φυτικά έλαια
Πέμπτη, 11.01.2024
Μειώνεται η παραγωγή πατάτας στην ΕΕ
Δευτέρα, 8.01.2024
Περιορίστηκε η παραγωγή καρπών με κέλυφος στην ΕΕ
Δευτέρα, 11.12.2023
Μειώνεται η παραγωγή και η κατανάλωση μήλων στην ΕΕ
Τετάρτη, 29.11.2023
Ανακάμπτει η παγκόσμια αγορά σιτηρών
Τετάρτη, 29.11.2023
Κοινή Αγροτική Πολιτική: η μεγάλη «άγνωστη» των ευρωπαϊκών πολιτικών μας αφορά όλους!
Δευτέρα, 27.11.2023
Θεσσαλία: ορόσημο για τη μελλοντική χάραξη πολιτικών στην ελληνική γεωργία
Πέμπτη, 2.11.2023
Πτώση κατέγραψε η αγορά πορτοκαλιών
Πέμπτη, 16.11.2023
Ευνοϊκές οι προβλέψεις στην αγορά τυροκομικών προϊόντων
Τετάρτη, 25.10.2023
Το έλλειμμα προσφοράς εκτοξεύει τις τιμές στο ελαιόλαδο
Παρασκευή, 20.10.2023
Δυσκολίες αντιμετωπίζει η αγορά κρασιού
Τρίτη, 10.10.2023
Σημαντική η άνοδος της ζήτησης στο βαμβάκι
Παρασκευή, 6.10.2023
Εντείνεται η άνοδος των τιμών στο ρύζι
Παρασκευή, 16.06.2023
Ανακάμπτει η παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών
Τρίτη, 13.06.2023
Ελληνική γεωργία: αναπάντητες οι μεγάλες προκλήσεις της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας
Δευτέρα, 15.05.2023
Σημαντική η άνοδος των εξαγωγών στα ακτινίδια
Τετάρτη, 19.04.2023
Σημαντική η άνοδος των εισαγωγών στο αιγοπρόβειο κρέας
Τρίτη, 25.04.2023
Άρθρο της Έλλης Τσιφόρου σχετικά με το μέλλον της ελληνικής & ευρωπαϊκής γεωργίας
Τρίτη, 25.04.2023
Εντείνεται η αβεβαιότητα στο εφοδιασμό σιτηρών από την Ουκρανία
Δευτέρα, 8.05.2023
Ελλειμματικό το εμπορικό ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα
Δευτέρα, 21.11.2022
Άρθρο του Προέδρου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Χ. Αντωνιάδη, στο ΒΗΜΑ της Κυριακής
Πέμπτη, 27.10.2022
Άρθρο της Έλλης Τσιφόρου στο ένθετο «AGRO EFSYN» της εφημερίδας ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ των ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Τρίτη, 6.12.2022
Άρθρο της Έλλης Τσιφόρου στο ένθετο «BIO EFSYN» της εφημερίδας ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ των ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Παρασκευή, 29.07.2022
Άρθρο της Έλλης Τσιφόρου στην εφημερίδα ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ – 29/7/2022
Δευτέρα, 11.07.2022
Άρθρο της Έλλης Τσιφόρου στο Agricola Ιουλίου 2022 της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ
Τρίτη, 4.01.2022
GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ: 8 χρόνια πάνω στο κύμα
Κυριακή, 30.01.2022
Άρθρο του Προέδρου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Χριστόδουλου Αντωνιάδη
Σάββατο, 26.02.2022
Επιδεινώθηκαν τα μεγέθη της ελληνικής γεωργίας το 2021
Τετάρτη, 9.03.2022
Ζήτημα αποτελεί το υψηλό κόστος των ζωοτροφών στην Ελλάδα
Τρίτη, 29.03.2022
Σταθερή παραμένει η παγκόσμια αγορά κρέατος κοτόπουλων
Δευτέρα, 29.11.2021
Ανοδικά κινείται η αγορά πρωτεϊνούχων προϊόντων & οσπρίων στην ΕΕ
Δευτέρα, 9.08.2021
Δυσμενείς οι εξελίξεις στην αξία της ζωικής παραγωγής & των ζωοτροφών
Τετάρτη, 27.10.2021
Η ζήτηση και τα μειωμένα αποθέματα διατηρούν υψηλά τις τιμές στο βαμβάκι
Παρασκευή, 19.11.2021
Μεγεθύνεται η αγορά νωπών και ξηρών καρπών στην Ελλάδα & την ΕΕ
Παρασκευή, 3.09.2021
Άρθρο της Έλλης Τσιφόρου στο Agricola Σεπτεμβρίου της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ
Πέμπτη, 14.04.2022
Άρθρο της Έλλης Τσιφόρου στην εφημερίδα Ναυτεμπορική
Δευτέρα, 20.12.2021
Άρθρο της Έλλης Τσιφόρου στο Agricola Δεκεμβρίου 2021 της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ
Δευτέρα, 28.03.2022
Άρθρο της Έλλης Τσιφόρου στο Agricola Μαρτίου 2022 της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ
Τετάρτη, 28.04.2021
Επιδόσεις της ευρωπαϊκής γεωργίας το 2020
Τρίτη, 29.06.2021
Αντιμέτωπα με μειωμένη ζήτηση και χαμηλές τιμές εξαγωγής τα κηπευτικά το 2020
Πέμπτη, 3.12.2015
Δημήτρης Καπνιάς: “ΟΣΔΕ, ένα έργο εξαιρετικά πολύπλοκο με πολλά οφέλη”
Δευτέρα, 28.12.2015
Η θέση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ σχετικά με τη Διαβούλευση για συμπληρωματική πιστοποίηση Φορέων Α’ Βαθμού
Τρίτη, 26.01.2016
Έκδοση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ: Εξελίξεις στην Αγροτική Οικονομία της Ελλάδας
Δευτέρα, 1.02.2016
Σπαράγγι: Ένα λαχανικό με πολλά οφέλη
Παρασκευή, 5.02.2016
Γενετική βελτίωση αγροτικών ζώων
Παρασκευή, 12.02.2016
Κλάδεμα & λίπανση αμπελιού
Τρίτη, 23.02.2016
Συγκομιδή και διαχείριση μηδικής
Πέμπτη, 25.02.2016
Άρδευση κερασιάς
Πέμπτη, 3.03.2016
Τριστέτσα εσπεριδοειδών
Τρίτη, 8.03.2016
Λίπανση της ελιάς
Δευτέρα, 21.03.2016
Η καλλιέργεια της φραουλιάς
Παρασκευή, 1.04.2016
Το λεμόνι στη μεσογειακή διατροφή
Δευτέρα, 11.04.2016
Περονόσπορος πατάτας
Πέμπτη, 12.05.2016
Κυκλοκόνιο ελιάς
Πέμπτη, 19.05.2016
Η καλλιέργεια της κερασιάς
Τετάρτη, 25.05.2016
Tuta absoluta, σημαντικός εχθρός της ντομάτας
Δευτέρα, 13.06.2016
Ρυγχίτης ελιάς
Τετάρτη, 13.07.2016
Βοτρύτης αμπέλου
Δευτέρα, 1.08.2016
Πράσινο σκουλήκι βαμβακιού
Πέμπτη, 11.08.2016
Καταπολέμηση δάκου ελιάς
Πέμπτη, 25.08.2016
Ωίδιο πεπονιάς
Τετάρτη, 31.08.2016
Περονόσπορος ντομάτας
Πέμπτη, 15.09.2016
Η διατροφική αξία της μελιτζάνας
Τετάρτη, 21.09.2016
Πρόπολη μελισσών
Παρασκευή, 30.09.2016
Ανθράκωση πυρηνοκάρπων
Παρασκευή, 4.11.2016
Η συγκομιδή του κάστανου
Τετάρτη, 9.11.2016
Ο γαύρος στη μεσογειακή διατροφή
Πέμπτη, 10.11.2016
Θετικές οι εξελίξεις στη Βιομηχανία τροφίμων, ποτών, καπνού
Τρίτη, 13.12.2016
Τα οφέλη του βασιλικού πολτού
Δευτέρα, 23.01.2017
Ανακοινώθηκαν τα βραβεία του διαγωνισμού με θέμα «Ελληνική Αγροτική Πραγματικότητα»
Τετάρτη, 8.02.2017
Μέθοδος διαταραχής σύζευξης λεπιδοπτέρων
Πέμπτη, 4.05.2017
Σημαντική άνοδος των εξαγωγών στα αγροτικά προϊόντα
Πέμπτη, 11.05.2017
Θρεπτική αξία του σύκου
Τετάρτη, 24.05.2017
Η Παρουσία ης αγωγή H GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στην Περιφέρεια Κρήτης
Παρασκευή, 26.05.2017
Αναπτυξιακές Παρεμβάσεις της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας
Παρασκευή, 2.06.2017
GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Στο Πλευρό των Παραγώγων της Θράκης
Παρασκευή, 9.06.2017
Ισχυρή και Πολύπλευρη η Παρουσία της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στην ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Παρασκευή, 16.06.2017
Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Στηρίζει την Παραγωγή στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου
Παρασκευή, 7.07.2017
Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ πυλώνας της Αγροτικής Οικονομίας στη Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο
Δευτέρα, 23.10.2017
Φυλή Φλώρινας: Πιστοποίηση και προστιθέμενη αξία μέσα από τις δράσεις του ΠΑΑ
Δευτέρα, 13.11.2017
Συρρικνώθηκαν τα έσοδα των αγροτών πέρυσι
Παρασκευή, 17.11.2017
SCOoPE – Brokerage Event
Τρίτη, 10.07.2018