This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Σημαντική θέση στις δραστηριότητες που αναπτύσσει η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ καταλαμβάνει η περιοχή της Μακεδονίας. Μια περιοχή με πλούτο και ποικιλία καλλιεργειών, αλλά και σημαντική παρουσία οργανωμένου συνεταιριστικού κινήματος με πρωτοπόρες και ιδιαίτερα επιτυχημένες επιχειρηματικά οργανώσεις. Στην περιοχή αυτή, πέραν όλων των άλλων, η εταιρεία έχει αναπτύξει μια σειρά από καινοτόμες εφαρμογές ευφυούς γεωργίας που έχουν να επιδείξουν σημαντικά οφέλη για τους συμμετέχοντες παραγωγούς.
Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ θέλοντας να τονίσει την σημαντικότητα της περιοχής στην αγροτική οικονομία, έχει αποφασίσει η διοργάνωση του επόμενου ετήσιου συνεδρίου της να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη. Το Συνέδριο, το οποίο έχει καθιερωθεί ως το ετήσιο σημείο αναφοράς όλου του αγροδιατροφικού τομέα, θα διαρκέσει δύο ημέρες ( 9 & 10 Νοεμβρίου 2017) με θέμα: «Καινοτομία & γνώση στον πρωτογενή τομέα : Απελευθερώνοντας την δυναμική της υπαίθρου». Η καινοτομία θα αποτελέσει το κυρίαρχο συστατικό των πολιτικών της ΕΕ για τον πρωτογενή τομέα σε βάθος χρόνου. Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν τέσσερα workshopμε θέματα, την ευφυή γεωργία, τις εξαγωγές, την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων και την εξειδίκευση στον αγροδιατροφικό τομέα.
Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης & ΚΕΑ
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των παραγωγών, οργανώθηκαν δύο ενημερωτικές ημερίδες στη Θεσσαλονίκη, στις οποίες εκπαιδεύτηκαν. από την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. οι αρμόδιοι γεωπόνοι των κατά τόπους ΚΕΑ για το Μέτρο των νέων αγροτών και των βιολογικών καλλιεργειών. Ειδικότερα, για το Μέτρο 11 των βιολογικών καλλιεργειών συν-διοργανώθηκε, από κοινού με τους συνεργαζόμενους πιστοποιητικούς φορείς, εκπαιδευτική ημερίδα στα Γιαννιτσά, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 100 παραγωγοί.
Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, σε συνεργασία με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών που είναι συνεργάτες της, ανέπτυξε ένα εκτενές δίκτυο σημείων ενημέρωσης παραγωγών για τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στα γεωγραφικά διαμερίσματα της Μακεδονίας (Νιγρίτα, Έδεσσα, Γρεβενά σχετικά με την δράση Μ6.1 για τους νέους αγρότες και Δράμα, Νιγρίτα, Παγγαίο, Γρεβενά, Νεάπολη Κοζάνης, Πτολεμαϊδα, Φλώρινα για την δράση Μ11 για την Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία). Στο πλαίσιο αυτό έξη συνεταιρισμοί ( Κοινοπραξία Αγροτικών Καπνικών Συνεταιρισμών Πιερίας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Χαλκιδικής Ένωση, Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατανότοπου-Παγγαίου, Αγροτικός Συνεταιρισμός Πέλλας, Κοινοπραξία Συνεταιρισμένων Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Δράμας) συμμετείχαν στο δίκτυο της GAIA για την εξυπηρέτηση των παραγωγών τους στο πλαίσιο του ΠΑΑ, υποβάλλοντας 46 φακέλους νέων αγροτών και 1.053 αιτήσεις στήριξης για τη βιολογική γεωργία, καλύπτοντας πλήρως τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των ενδιαφερόμενων παραγωγών. Ενεργό ενδιαφέρον υπάρχει από την περιοχή και για τα επικείμενα σχέδια βελτίωσης καθώς και για τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα που αφορούν αρκετούς νομούς των παραπάνω γεωγραφικών διαμερισμάτων.
Υποστήριξη συνεταιριστικών φορέων
Η GAIAΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ συνέβαλε στη σύσταση και τη διαχείριση της Οργάνωσης Παραγωγών Οπωροκηπευτικών για λογαριασμό του Αγροτικού Φυτοπαραγωγικού Συνεταιρισμού ΑΦΟΣ Αλμωπίας στην Αριδαία Ν. Πέλλας.
Ανέλαβε πρωτοβουλία, για την σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης, συνεργαζόμενη με συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και διακίνηση οσπρίων στη χώρα. Σε συνάντηση των ενδιαφερομένων συνεταιρισμών, τα στελέχη της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ παρουσίασαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος που σχετίζονται με τις εκτάσεις που καλλιεργούνται με όσπρια στη Ελλάδα, τις εξαγωγικές δυνατότητες των οσπρίων εντός και εκτός Ε.Ε., τις δυνατότητες αύξησης της προστιθέμενης αξίας της συγκεκριμένης προϊοντικής κατηγορίας, το marketing των οσπρίων και τις σύγχρονες μεθόδους μεταποίησης. Οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι συνεταιριστικών φορέων συμφώνησαν, ομόφωνα, για την δημιουργία ενός εταιρικού συνεταιριστικού σχήματος, το οποίο θα αναλάβει την παραγωγή και προώθηση των οσπρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ευφυής Γεωργία
H GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ έχει αναπτύξει και παρέχει σε συνεργασία με την Neurolublic μια σειρά τεχνολογικών υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας που αφορούν το σύνολο της αγροδιατροφικής παραγωγής. Σκοπός αυτών των υπηρεσιών είναι η βελτίωση της ποιότητας και ποσότητας του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος, η υποβοήθηση στη διατήρηση του περιβάλλοντος και τελικά η βελτίωση του οικονομικού αποτελέσματος του παραγωγού. Οι καινοτόμες υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ προσεγγίζουν ολιστικά την παραγωγική διαδικασία. Μετρούν με ακρίβεια τις ανάγκες της καλλιέργειας ανά πάσα χρονική στιγμή, παρακολουθούν τις εφαρμογές του παραγωγού στο χωράφι και του παρέχουν επιστημονικές συμβουλές ακριβείας, προσαρμοσμένες ακριβώς στις ιδιαίτερες ανάγκες της καλλιέργειάς του.
Ήδη, στην Μακεδονία εφαρμόζονται, με την χρηματοδότηση της εταιρείας, τεχνολογίες ευφυούς γεωργίας σε διάφορα είδη καλλιεργειών σε συνεργασία τόσο με συνεταιρισμούς όσο και με μεμονωμένους παραγωγούς:
- Α.Σ. Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος» (ξερά φασόλια)
- Α.Σ. VENUSGrowers στην Βέροια (βιομηχανικό ροδάκινο)
- Παραγωγός Γιάννης Προδρόμου (YannisOliveGrove) στην Ποτίδαια Χαλκιδικής (επιτραπέζια ελιά)
- Πήγασος Αγροδιατροφή Α.Σ. στην Κρύα Βρύση Πέλλας (επιτραπέζιο σταφύλι)
- Α.Σ. ΔΡΑΜΑΣ στο Νευροκόπι Δράμας (πατάτα)
- ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού στο Βελβεντό Κοζάνης (επιτραπέζιο ροδάκινο)
Για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων έχει γίνει, κατά περίπτωση, χρήση των παρακάτω τεχνολογικών εφαρμογών και διαδικασιών:
- Τηλεμετρικοί σταθμοίGAIAtron, για τη μέτρηση ατμοσφαιρικών παραμέτρων (κλιματολογικές συνθήκες, θερμοκρασία, υγρασία, ηλιακή ακτινοβολία).
- Ειδικοί αισθητήρες για την μέτρηση της κατανομής του ριζικού συστήματος στο έδαφος.
- Καταγραφή της χωρικής παραλλακτικότητας.
- Μελέτη του εδαφοκλιματικού προφίλ κάθε περιοχής.
- Δειγματοληψίες εδάφους. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δειγμάτων εδάφους τροφοδοτούν επιστημονικά μοντέλα λίπανσης που έχουν αναπτυχθεί ειδικά στο ειδικό λογισμικό GAIA Agronomy.
- Χρήση δορυφορικών εικόνων Sentinel-2 από το πρόγραμμα Copernicus της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, οι οποίες παρέχουν πληροφορίες για εδαφικούς και υδατικούς δείκτες, αλλά και στοιχεία βλάστησης. Με την επεξεργασία αυτών των εικόνων, γίνεται εκτίμηση της εδαφολογικής παραλλακτικότητας της εξεταζόμενης περιοχής και των επιλεγμένων αγροτεμαχίων.
- Τοποθέτηση εντομοπαγίδων.
- Χρήση ειδικών οργάνων για μέτρηση δεικτών της φυσιολογίας των δέντρων.
Η ομάδα της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ που εφαρμόζει τις υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας είναι στελεχωμένη με μηχανικούς πληροφορικής και συστημάτων, οι οποίοι προσαρμόζουν και επιβλέπουν τα τεχνολογικά συστήματα και εξειδικευμένους επιστήμονες (φυτοπαθολόγους, εδαφολόγους, γεωργικούς μηχανικούς, εντομολόγους κ.λπ.) που προσαρμόζουν και ερμηνεύουν τα επιστημονικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται στη λήψη των αποφάσεων.
Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα
Η GAIAEΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, σε συνεργασία με τον Α.Σ. VENUSGrowersκαι τον παραγωγό ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ (YANNISOLIVEGROVE), υλοποιεί συνεργαζόμενη με την Neuropublic δύο πιλοτικά έργα στα πλαίσιο του προγράμματος DataBio-Economy (DataBio). Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην παραγωγή των καλύτερων δυνατών πρώτων υλών, µε σκοπό την παραγωγή τροφίµων, ενέργειας και βιοϋλικών. Πρωταρχικός στόχος του έργου είναι η δημιουργία µιας υπερσύγχρονης διαλειτουργικής πλατφόρμας, η οποία θα επιτρέπει την ανάκτηση, την επεξεργασία, τον χειρισµό και την οπτικοποίηση των δεδοµένων. Μέσω των πιλοτικών έργων της GAIAΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ επιχειρείται η εφαρµογή καινοτόµων µεθόδων και εργαλείων γεωργίας ακριβείας.
Συνεργασία με Επαγγελματικούς Φορείς
Θέλοντας να ενισχύσει την αναπτυξιακή προσπάθεια των παραγώγων Ημαθίας , η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ συμμετείχε σε εκδήλωση με θέμα «Η Αγορά και η καλλιέργεια του Βάμβακος: Τάσεις και προοπτικές». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Νησέλλι Ημαθίας από την Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος. Η συμμετοχή της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ επικεντρώθηκε στην παρουσίαση χρηματοδοτικών λύσεων και καλλιεργητικών πρακτικών σχετικών με το βαμβάκι. Αναλύθηκαν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα που παρέχει το ΕΣΠΑ στους παραγωγούς και οι τεχνικές ευφυούς γεωργίας με εφαρμοστικό πεδίο τη βαμβακοκαλλιέργεια που παρέχει η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.
Η GAIAΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ συμμετέχει στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Πρόκειται για αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία με στόχο την αναβάθμιση του αγροδιατροφικού τομέα και την προώθηση των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ αλλά και νέων προϊόντων της περιοχής, η οποία δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Στην «Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη» συμμετέχουν 18 φορείς από την Βόρειο Ελλάδα ( Επιμελητήρια, Δήμοι, Ομάδες Παραγωγών, Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, Επαγγελματικές & Κλαδικές Ενώσεις καθώς και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).
Επίσης επίκειται η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Το μνημόνιο θα έχει ως αντικείμενο την από κοινού υλοποίηση δράσεων για την διασύνδεση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα με την εξωστρέφεια. Θα δοθεί βάρος σε ενέργειες που θα συμβάλλουν την ανάπτυξη των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων και την προώθηση τους στις διεθνείς αγορές καθώς επίσης την πάσης φύσεως εξαγωγική υποστήριξη των οργανωμένων δόμων του αγροδιατροφικού τομέα στην Βόρειο Ελλάδα.
Εταιρικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες
Τον Φεβρουάριο με μεγάλη συμμετοχή φορέων του αγροκτηνοτροφικού χώρου, πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη η εσπερίδα της GAIAΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ με θέμα: «Ο τομέας της Κτηνοτροφίας – ΚΑΠ 2014 – 2020: Το παρόν και το μέλλον». Κατά τη διάρκειά της, εκτός των άλλων, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό η νέα εφαρμογή GAIALivestock, ή αλλιώς «Διαχείριση Κτηνοτροφικής Μονάδας», που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα συλλογής, επεξεργασίας και διαχείρισης δεδομένων μιας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης. Η εφαρμογή, μεταξύ άλλων, δίνει την δυνατότητα καθημερινής παρακολούθησης και λήψης αναφορών καθώς και προειδοποιήσεων καθοριστικών για την λειτουργία μιας κτηνοτροφικής μονάδας.
Οι δημόσιες παρεμβάσεις της εταιρίας στα θέματα του αγροδιατροφικού τομέα συνεχίστηκαν τον Μάρτιο με την παρουσία της στο 3ο Αγροτικό Συνέδριο του ECONOMIST. Από το βήμα του συνεδρίου ο Διευθύνων Σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, κ. Ιωάννης Κουφουδάκης, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας αλλά και στην συμβολή της εταιρείας στην ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών, την εισαγωγή της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία και τις προσπάθειες ώστε να μειωθεί το κόστος εισροών. Επίσης, η GAIAΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ συμμετείχε τον Μάιο στις εργασίες του συνεδρίου για την «Κυκλική Οικονομία», όπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις της εταιρείας και ο ρόλος της Γεωργίας στην Κυκλική Οικονομία.
Τέλος τον Μάιο στα πλαίσια του Συνεδρίου Money and Show και με αφορμή την παρουσίαση της καινοτόμου εταιρείας Yannis Olive Grove (δραστηριοποιείται στο χώρο της παραγωγής υψηλής ποιότητας αγουρέλαιου Χαλκιδικής ΠΟΠ), η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ανέπτυξε το έργο ευφυούς γεωργίας που υλοποιεί στην Ελληνική επικράτεια, εστιάζοντας στην συνεργασία της με την εταιρεία Yannis Olive Grove στους ελαιώνες της στη Ν. Ποτίδαια Χαλκιδικής.
Προώθηση και ανάπτυξη εξαγωγών
Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ συμμετείχε σε συνάντηση των εμπορικών υπευθύνων των Οργανώσεων Παραγωγών, που αποτελούν την Κοινοπραξία Ο.Π. του Ν. Ημαθίας, με θέμα την κοινή προώθηση των νωπών προϊόντων.
Τον Οκτώβριο του 2016 πραγματοποίησε σεμινάριο με θέμα «Export Marketing & Έρευνα Ξένων αγορών» στη Θεσσαλονίκη. Το σεμινάριο αυτό αποτέλεσε μια ολοκληρωμένη και πρακτική προσέγγιση για το θέμα της εξαγωγικής ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων, είτε αυτές θέλουν να πουλήσουν πρωτογενή είτε μεταποιημένα προϊόντα στο εξωτερικό. Στο σεμινάριο συμμετείχαν και εκπαιδεύτηκαν πάνω στις αρχές του εξαγωγικού marketing και της έρευνας ξένων αγορών, στελέχη των συνεταιρισμών που ασχολούνται με τις εξαγωγές. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν τον «Οδικό Χάρτη Εξαγωγών Τροφίμων», ένα μοναδικό εργαλείο που υλοποιήθηκε από την Διεύθυνση Υποστήριξης και Ανάπτυξης Εξαγωγών της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για όλους όσους θέλουν να αναπτύξουν εξαγωγικές δραστηριότητες. Στον οδικό χάρτη καταγράφονται οι είκοσι διαφορετικές κατηγορίες πληροφοριών που χρειάζεται ο κάθε εξαγωγέας για να ολοκληρώσει την προσπάθεια του. Παράλληλα, ανά κατηγορία, εμφανίζονται επιλεγμένες πηγές πληροφόρησης συγκεντρώνοντας με αυτό τον τρόπο τα διάχυτα στοιχεία που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Με την χρήση του Οδικού Χάρτη, οι εξαγωγείς καθοδηγούνται στο να βρουν έγκυρες και ποιοτικές πληροφορίες που βοηθούν στη λήψη των αποφάσεων και αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα τους.
Με εξειδικευμένες λύσεις και συστηματικό τρόπο, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ βοηθά τις επιχειρήσεις/συνεταιρισμούς/ομάδες παραγωγών κλπ. ώστε να μειώσουν το χρόνο, το κόστος και τους κινδύνους καθώς αναπτύσσονται στις αγορές του εξωτερικού.