This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Η Θράκη μια περιοχή με εκτεταμένη καλλιεργητική δραστηριότητα, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τις δράσεις παρέμβασης και υποστήριξης των παραγωγών που αναπτύσσει η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ με την συνεργασία των τοπικών συνεταιριστικών οργανώσεων και του συνεργαζόμενου δικτύου των Κέντρων Εξυπηρέτησης Αγροτών της Περιφέρειας.
Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020
Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, προκειμένου να δώσει την δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης των παραγωγών της Θράκης, ανέπτυξε ένα δίκτυο πολλαπλών σημείων ενημέρωσης. Τα σημεία ενημέρωσης τα οποία υποστηρίχθηκαν από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών που είναι συνεργάτες της, παρείχαν πληροφόρηση για τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Μάλιστα, προκειμένου η ενημέρωση να είναι αμεσότερη και πιο αποτελεσματική, πραγματοποιήθηκαν ημερίδες από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, προκειμένου να εκπαιδευτούν οι αρμόδιοι γεωπόνοι των κατά τόπους ΚΕΑ, για το Μέτρο των Νέων Αγροτών και των Βιολογικών Καλλιεργειών. Στις δραστηριότητες της αυτές, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, είχε την άμεση συνεργασία του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, με έδρα την Κομοτηνή.
Ειδικότερα, για το μέτρο 11, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΓΑΙΑ CAP “Το χτες και το αύριο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής” και σε συνεργασία με την Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμένων Διδυμοτείχου – Έβρου & την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας, διοργάνωσε εκπαιδευτική ημερίδα όπου συμμετείχαν δεκάδες παραγωγοί του Έβρου. Θέμα της ημερίδας ήταν: «ΚΑΠ 2014 – 2020: Βιολογική Γεωργία & Κτηνοτροφία». Στην διάρκειά της, στελέχη της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και φορέων πιστοποίησης παρουσίασαν αναλυτικά πτυχές της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Οι παραγωγοί ενημερώθηκαν για θέματα όπως οι δράσεις που σχετίζονται με το Μέτρο 11 και οι αρχές εφαρμογής βιολογικής γεωργίας. Επίσης, αναλύθηκαν διεξοδικά τα υφιστάμενα συστήματα ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, οι απαιτήσεις και η διαδικασία πιστοποίησης καθώς επίσης οι τεχνικές απαιτήσεις πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, φυτικής παραγωγής και ειδικότερα κτηνοτροφικών φυτών.
Στο πλαίσιο των υλοποιούμενων δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης υποβλήθηκαν 35 φάκελοι νέων αγροτών και 383 αιτήσεις στήριξης για τη βιολογική γεωργία καλύπτοντας πλήρως τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των ενδιαφερόμενων παραγωγών. Στην διαδικασία αυτή συμμετείχαν, σε συνεργασία με τα τοπικά Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών, οι συνεταιρισμοί: Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας, Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμένων Διδυμοτείχου-Έβρου, Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμένων Ξάνθης και Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Ξάνθης .
Ευφυή Γεωργία – Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος
Η βαμβακοκαλλιέργεια είναι μια από τις βασικότερες καλλιέργειες της Θράκης. Θέλοντας να ενισχύσει την αναπτυξιακή προσπάθεια των παραγώγων της Κομοτηνής, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ συμμετείχε σε εκδήλωση με θέμα «Η Αγορά και η καλλιέργεια του Βάμβακος. Τάσεις και προοπτικές». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος. Η συμμετοχή της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ επικεντρώθηκε στην παρουσίαση χρηματοδοτικών λύσεων και καλλιεργητικών πρακτικών σχετικών με το βαμβάκι. Αναλύθηκαν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα που παρέχει το ΕΣΠΑ στους παραγωγούς και οι τεχνικές ευφυούς γεωργίας τις οποίες παρέχει η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ με εφαρμοστικό πεδίο τη βαμβακοκαλλιέργεια.
Σε μια γεμάτη ενδιαφέρον συζήτηση με τους βαμβακοπαραγωγούς, παρουσιάστηκαν, σε βάθος, οι λύσεις ευφυούς γεωργίας που παρέχει η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Οι λύσεις αυτές αποτελούν ένα μοντέλο διαχείρισης της παραγωγής που βασίζεται σε συστηματικές μετρήσεις, παρατηρήσεις και αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης με τη βοήθεια και των τεχνολογιών πληροφορικής για τη αυτοματοποίηση των καλλιεργητικών πρακτικών. Επιτρέπει την εφαρμογή εισροών (π.χ. λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά και νερό άρδευσης) με ακρίβεια, αποτρέποντας την αλόγιστη χρήση τους και μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής με ένα περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο. Τα στοιχεία αυτά αποκτούν ιδιαίτερα σημαντική βαρύτητα σε καλλιέργειες όπως το βαμβάκι η οποία αποτελεί μια βασική και μεγάλης έκτασης καλλιέργεια στην Θράκη. Η τεχνολογία ευφυούς γεωργίας συμβάλλει ουσιαστικά στην ιχνηλασιμότητα του προϊόντος και στα οικονομικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν, από αυτήν, για τους βαμβακοπαραγωγούς.
Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στηρίζει ενεργά όλες τις προσπάθειες ενδυνάμωσης των διεπαγγελματικών οργανώσεων, τις οποίες έχει ανάγκη η αγροτική οικονομία του τόπου.