This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα θετικά σχόλια των 130 και πλέον συνέδρων συγκέντρωσε η Ημερίδα της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε. με θέμα τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Εφοδιαστικής Αλυσίδας Τροφίμων που συνδιοργανώθηκε με τη ΔΕΘ-Helexpo στις 29 Ιανουαρίου στο πλαίσιο της 26ης Διεθνούς Έκθεσης «Agrotica».
Την Ημερίδα χαιρέτησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη στήριξης του αγροτικού τομέα στην ποιοτική και όχι στην ποσοτική αγροτική παραγωγή, την ανάπτυξη του κλάδου τροφίμων, με τη σύνδεση παραγωγής και μάρκετινγκ, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην παραγωγή δυναμικών ποιοτικών καλλιεργειών.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κώστας Κιλτίδης υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης εμπνευσμένης πολιτικής ηγεσίας, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια θα προσπαθήσει να εξαντλήσει την αξιοποίηση των παραγόμενων γεωργικών προϊόντων. «Η γη παράγει αξίες και η μεταποίηση μαζί με το εμπόριο είναι εκείνη που παράγει τις υπεραξίες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κιλτίδης.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσος Τζήκας σημείωσε στον χαιρετισμό του την ανάγκη ανάδειξης της αγροτικής οικονομίας και της τεχνολογίας, αναφέροντας την ιδιαίτερη συμβολή της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στη σύνδεση του αγροτικού τομέα με την τεχνολογία και την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση που αντιμετωπίζει ο αγροδιατροφικός τομέας.
Καλωσορίζοντας τους συνέδρους ο Πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης αναφέρθηκε στη σημαντική παραγωγή της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως τόνισε, « χωρίς οργάνωση και ανάπτυξη της γεωργίας και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων η χώρα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα». Για τον λόγο αυτό απαιτείται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο στον αγροτικό τομέα, βασιζόμενο στην επιστροφή νέων ανθρώπων με γνώσεις και όραμα στη γεωργική εργασία, σε ισχυρούς συνεταιρισμούς και οργανώσεις παραγωγών, σε παραγωγικούς φορείς που δρουν επιχειρηματικά, αλλά και σε ερευνητές και επιστήμονες που συνεισφέρουν στη δυναμική ανάπτυξης του τομέα. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης για την αναδιοργάνωση του αγροδιατροφικού τομέα. Αναδεικνύοντας τη συμβολή και την παρέμβαση της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρθηκε τόσο στη συστηματική προώθηση της Συμβολαιακής Γεωργίας, όσο και στη δημιουργία της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.
Στην εισήγησή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ταχματζίδης σημείωσε ότι ο Αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας. Στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας είναι εμφανής ο προσανατολισμός προς τη Γεωργία Ακριβείας. Ως συγκριτικό πλεονέκτημα ανέφερε, την υποστήριξη των πανεπιστημιακών και των άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Περιφέρειας, τον σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων τυποποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, τους επιτυχημένους συνεταιρισμούς και τις δυναμικές οργανώσεις παραγωγών.
Με την εισήγησή του ο κ. Διονύσης Βαλασσάς, Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, σημείωσε ότι η ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων αποτελεί ένα θέμα που ‘’καίει’’ κυριολεκτικά. Προκειμένου να θεωρηθεί ένας παραγωγικός φορέας σοβαρός προμηθευτής στον αγροτικό τομέα πρέπει να διαθέτει ένα αξιόλογο προϊόν, κρίσιμη μάζα, αναγκαία υποδομή, αξιοπιστία και συνέπεια, πιστοποιήσεις και εγγυήσεις υγιεινής και ασφάλειας προϊόντων, ιχνηλασιμότητα και marketing. Το marketing αποδείχτηκε το ισχυρότερο όπλο του συνεταιρισμού, τόνισε ο κ. Βαλασσάς, αναφερόμενος στην ιδιαίτερη σημασία της ετικέτας (sticker) σε κάθε μήλο Ζαγορίν. Η σχέση προμηθευτών και αλυσίδων λιανεμπορίου αποτελεί μια «σχέση έρωτα και μίσους», όπως σημείωσε. «Ο ένας είναι απαραίτητος στον άλλον και η συμβίωση υποχρεωτική με όλα τα προβλήματα».
Στην επιχειρηματική αξιοποίηση των επενδυτικών μέτρων του ΠΑΑ 2014-2020 από τις Οργανώσεις Παραγωγών αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο κ. Βασίλης Κάππας, Γεωπόνος, Διευθυντής του Γραφείου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στη Βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο της σύστασης και της αναγνώρισης των Οργανώσεων Παραγωγών υπογραμμίζοντας ότι έχει ετοιμαστεί το σχετικό πλαίσιο για τέσσερα μόνο προϊόντα, έναντι των 21 που προβλέπονται στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συζήτηση στο Στρόγγυλο Τραπέζι ξεκίνησε με την παρέμβαση του κ. Λάζαρου Τσακανίκα, Γενικού Διευθυντή του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος». Ο κ. Τσακανίκας παρουσίασε τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η καθετοποιημένη επιχείρηση καλύπτοντας την παραγωγή, τη μεταποίηση και την εφοδιαστική αλυσίδα. Στις δράσεις που αναπτύσσονται αναφέρθηκε η εφαρμογή Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγική διαδικασία και η ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, η οποία περιλαμβάνει την ίδρυση και λειτουργία 15 κέντρων logistics. «Όσο αυξάνεται η υπερσυγκέντρωση τόσο μειώνεται η διαπραγματευτική ικανότητα των επιχειρήσεων» υπογράμμισε ο κ. Τσακανίκας αναφέροντας παράλληλα ότι η καθυστέρηση στις πληρωμές, επιφέρει και μεγάλους κινδύνους επισφαλειών.
Από την πλευρά του, ο κ. Θ. Σκαμάγκος, Πρόεδρος της Metron Logistics αναφέρθηκε στην εδυνάμωση της εξωστρέφειας στην εφοδιαστική αλυσίδα μέσω καινοτόμων συστημάτων Logistics. Όπως σημείωσε ο κ. Σκαμάγκος τα Logistics δεν παράγουν, απλά δίνουν χρόνο, μειώνουν το κόστος της διάθεσης των προϊόντων και ανοίγουν μονοπάτια προκειμένου να αποφευχθούν δυσκολίες κατά την εξαγωγή τους. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε., κ. Γιάννης Κουφουδάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενσωμάτωσης της τεχνολογίας και της γνώσης στην αγροτική παραγωγή, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία που αναμένεται να προσλάβει το θέμα αυτό στο συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Γεωργία, που πρόκειται να διοργανωθεί τον Οκτώβριο του 2016 από τις ευρωπαϊκές οργανώσεις των αγροτών (Copa-Cogeca) σε συνεργασία με τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Παρουσιάζοντας το διάγραμμα για το Διατροφικό Ευρώ, που προέκυψε από έρευνα της AgriMer στη Γαλλία, φαίνεται σαφώς ότι για κάθε ευρώ που δαπανάται για τρόφιμα ο αγροτικός τομέας απορροφά μόνο το 8% της αξίας του. Από την άλλη πλευρά, είναι πρωτοφανές το φαινόμενο της καθυστέρησης των πληρωμών στους προμηθευτές στην Ελλάδα, που φτάνουν μέχρι και τις 180 ημέρες από την παράδοση των τροφίμων στις αλυσίδες λιανεμπορίου.
Από την πλευρά του ο κ. Ιωάννης Χανιωτάκης, Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς επισήμανε τη στρατηγική δέσμευση του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς προς την στήριξη της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η χρηματοδότηση πρέπει να λειτουργεί ως διευκόλυνση και κυρίως ως συνδετικός κρίκος μεταξύ του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας και του δευτερογενούς. «Πρέπει να στοχεύουμε σε πολλαπλά οφέλη από το πρόγραμμα αυτό, κυρίως σε σχέση με την εισαγωγή καινοτομίας, ενώ θα ήταν χρήσιμο και σκόπιμο να εξεταστεί η επέκταση του Προγράμματος αυτού τόσο στο λιανεμπόριο όσο και στα αγροτικά εφόδια» ανέφερε χαρακτηριστικά.