{{ error }}
Ενεργοποίηση με κλειδάριθμο

Καλησπέρα {{ user.email.substring(0, user.email.indexOf("@")) }}

ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΟΥ

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ πυλώνας της Αγροτικής Οικονομίας στη Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, μέσα από συλλογικές και στοχευμένες δράσεις, αποτελεί πυλώνα της τοπικής οικονομίας στη Στερεά Ελλάδα και την  Ήπειρο, περιφέρειες με έντονη αγροτική δραστηριότητα.

Στις περιοχές αυτές, πέραν όλων των δράσεων, η εταιρεία έχει αναπτύξει μια σειρά από καινοτόμες εφαρμογές ευφυούς γεωργίας που έχουν να επιδείξουν σημαντικά οφέλη για τους συμμετέχοντες παραγωγούς.

Δράσεις για την υποστήριξη των συνεταιριστικών οργανώσεων και των παραγωγών

Ήπειρος

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, σε συνεργασία με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών που είναι συνεργάτες της, ανέπτυξε ένα εκτενές δίκτυο σημείων ενημέρωσης παραγωγών για τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ηπείρου.

Στο δίκτυο συμμετείχαν 4 συνεταιρισμοί με σκοπό την εξυπηρέτηση των παραγωγών τους υποβάλλοντας στο πλαίσιο του ΠΑΑ 19 φακέλους νέων αγροτών και πάνω από 250 αιτήσεις στήριξης για τη βιολογική γεωργία καλύπτοντας πλήρως τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των ενδιαφερόμενων παραγωγών. Ενεργό ενδιαφέρον υπήρξε και για τα επικείμενα σχέδια βελτίωσης αλλά και για τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα.

Επιπλέον, στο πρόσφατο μέτρο για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, η GAIAέχει αναλάβει τα επενδυτικά σχέδια της ΕΑΣ Ιωαννίνων, της Κίνησης Κτηνοτρόφων Ιωαννίνων καθώς του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού ΠΙΝΔΟΣ. Η συνεργασία με τον ΑΣ «ΠΙΝΔΟΣ» όπως και με τους υπόλοιπους συνεταιρισμούς της περιοχής θα επεκταθεί και στα σχέδια βελτίωσης αλλά και στη δημιουργία ομάδων και οργανώσεων παραγωγών στον κτηνοτροφικό τομέα.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ΓΑΙΑ CAP, οργανώθηκαν δύο ενημερωτικές ημερίδες, στα Ιωάννινα και στη Ζίτσα Ιωαννίνων, στις οποίες παρευρέθηκαν τοπικοί παραγωγοί και ενημερώθηκαν από την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ  σχετικά τις αρχές της Βιολογικής Γεωργίας.

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, έχοντας ως προτεραιότητα τη στήριξη του αγροτικού τομέα, λειτούργησε συμβουλευτικά για την εξυγίανση την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας – Φιλιππιάδας, ενισχύοντας τις λειτουργικές διαδικασίες της με στόχο την υγιή συνέχιση της δραστηριότητάς της.

Εγκαινίασε Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών στην πόλη της Άρτας, το οποίο είχε μεγάλη απήχηση στον τοπικό πληθυσμό, συμβάλλοντας ενεργά στην ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας  και αποτελώντας βασικό πυλώνα στήριξης για τους παραγωγούς  της περιοχής. Το ΚΕΑ Άρτας παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για τον παραγωγό και τον κτηνοτρόφο με πρωταρχικό μέλημα την υπεύθυνη ενημέρωση και την άμεση και στοχευμένη εξυπηρέτησή τους, με διασφάλιση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας των πληροφοριών.

Με τη ενίσχυση των ΚΕΑ στην περιοχή της Ηπείρου αλλά και σε συνεργασία με τον ΑΣ Ιωαννίνων και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Θεσπρωτίας, η GAIAΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ενισχύει την προσπάθεια της αξιόπιστης και ποιοτικής παροχής υπηρεσιών στον πρωτογενή τομέα, μέσω της προσωποποιημένης εξυπηρέτησης για τον  αγρότη και κτηνοτρόφο. Στελεχωμένα με έμπειρο προσωπικό, το οποίο έχει προετοιμαστεί και έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα, τα τοπικά ΚΕΑ δεν αποτελούν απλούς διαχειριστές αιτήσεων υποβοήθησης για τη λήψη επιδοτήσεων, αλλά συνεργάτες των αγροτών σε κάθε αγροτική τους δραστηριότητα.

Στερεά Ελλάδα

Για την πληρέστερη ενημέρωση των παραγωγών, οργανώθηκε, στο πλαίσιο του ΓΑΙΑ CAP, ενημερωτική ημερίδα στην πόλη του Μεσολογγίου, στην οποία παρευρέθηκαν τοπικοί παραγωγοί και ενημερώθηκαν από την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ  σχετικά τις αρχές της Βιολογικής Γεωργίας. Επιπροσθέτως, στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις των παραγώγων για τις δυνατότητες απορρόφησης αναπτυξιακών και επενδυτικών εργαλείων.

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, υποστήριξε ενεργά την ΕΑΣ Μεσολογγίου  με σκοπό την επέκταση των δραστηριοτήτων της εντός του νομού ούτως ώστε να παρέχει υπηρεσίες προστιθεμένης αξίας στους παραγωγούς της περιοχής.

Τα εξειδικευμένα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης εκπαίδευσαν τους αρμόδιους γεωπόνους που στελεχώνουν τα κατά τόπους ΚΕΑ για τα Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, το Μέτρο των Νέων Αγροτών και της Βιολογικής Γεωργίας, ενώ υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την απορρόφηση αναπτυξιακών και επενδυτικών εργαλείων από τους παραγωγούς της περιοχής.

Με σκοπό την οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, πραγματοποιήθηκαν, με την συνεργασία και του Δήμου Σκύρου,  δύο ημερίδες στη Σκύρο τον Ιούνιο του 2016, με αντικείμενο την ενημέρωση των παραγωγών και των κτηνοτρόφων του νησιού σχετικά με την παρασκευή και προώθηση των τυροκομικών προϊόντων και τις άδειες κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Τον Μάρτιο η GAIAΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ εγκαινίασε το ΚΕΑ Αλιβερίου το οποίο και αποτελεί το συντονιστικό κέντρο του δικτύου ΚΕΑ που ήδη πλέον λειτουργούν στην Εύβοια (Κάρυστο, Κύμη, Χαλκίδα και Ιστιαία). Το δίκτυο  λειτουργεί όλο το χρόνο, σταθερά, με ένα επιτελείο πλήρως εκπαιδευμένων και εξειδικευμένων στελεχών. Υποδέχεται και υποστηρίζει τον αγρότη γεωργό και κτηνοτρόφο, τον αλιέα, σε κάθε θέμα που αφορά την εκμετάλλευσή του και τη χρηματοδότησή της, την καλλιέργεια, παραγωγή, τυποποίηση, μεταποίηση, προβολή, προώθηση, εμπορία των προϊόντων του, συνολικά την επαγγελματική ιδιότητά του. Το δίκτυο ΚΕΑ στην Εύβοια λειτουργεί με την συνεργασία του Αγροτικού –Κτηνοτροφικού και Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Κύμης – Αλιβερίου και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καρύστου.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ΓΑΙΑ CAP, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ διοργάνωσε ανοικτό διαγωνισμό για τους παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι ακολουθούν καινοτόμες και «πράσινες» πρακτικές σε όλα τα στάδια της καλλιεργητικής διαδικασίας. Μέσα από επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον δραστηριότητες και σε εναρμόνιση με τις υποχρεώσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης και του λεγόμενου «πρασινίσματος», οι παραγωγοί, μπορούν να προσθέσουν αξία στο παραγόμενο προϊόν μειώνοντας παράλληλα σημαντικά τα κόστη παραγωγής.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 1.303 υποψήφιοι, οι οποίοι κρίθηκαν από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε με αυτό το σκοπό. Από το σύνολο των υποψηφίων αναδείχθηκαν οι τρεις νικητήριες συμμετοχές οι οποίες βραβεύθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Απριλίου 2017 στην πόλη της Λαμίας.

 ΟΕΦ – Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων

Στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, στις ΡΟΒΙΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ η Οργάνωση Παραγωγών η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς,  χρησιμοποιεί τις ηλεκτρονικές εφαρμογές ευφυούς γεωργίας τις οποίες έχει αναπτύξει η GΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και έχουν παραμετροποιήσει ειδικά για τις συγκεκριμένες οργανώσεις, συνεργαζόμενες εταιρείες παροχής γεωπονικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΟΕΦ (Οργάνωση Ελαιουργικού Φορέα).

Με την ολοκλήρωση του 2ου έτους των εγκεκριμένων προγραμμάτων ΟΕΦ, πλέον καταγράφονται και αξιοποιούνται δεδομένα ελαιοκαλλιέργειας για περισσότερους από 300 παραγωγούς οι οποίοι παράλληλα πιστοποιούνται κατά Agro 2.1/2.2. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος το οποίο δείχνουν οι συμμετέχοντες παραγωγοί. Στόχος όλων των εμπλεκομένων είναι η συνέχιση της όλης προσπάθειας για την επίτευξη της απαιτούμενης αλλαγής στην ελληνική ελαιοκαλλιέργεια.

Στην Ήπειρο η Οργάνωση Παραγωγών ελαιολάδου του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ  ΠΡΕΒΕΖΑΣ-ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ υλοποιεί πρόγραμμα εργασίας για Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ), με στόχο την βελτίωση των εφαρμοζόμενων πρακτικών τόσο στον πρωτογενή όσο και στον δευτερογενή τομέα. Η ευφυής γεωργία μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών συνδυάζεται με τις πραγματικές ανάγκες της Οργάνωσης Παραγωγών του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ  ΠΡΕΒΕΖΑΣ-ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ. Διευκολύνεται η υλοποίηση και ο έλεγχος του προγράμματος εργασίας ενώ η έννοια της ευφυούς γεωργίας διαχέεται στους συμμετέχοντες παραγωγούς και όχι μόνο.

Οι υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας της GAIAΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ βρίσκουν εφαρμογή τόσο στον πρωτογενή όσο και τον δευτερογενή τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, στον πρωτογενή τομέα και σε επίπεδο παραγωγών, εφαρμόζεται Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Ελαιοκαλλιέργειας με την παράλληλη εγκατάσταση συστήματος ευφυούς γεωργίας, GAIA INFARM – ICM, για την ηλεκτρονική καταγραφή κάθε είδους καλλιεργητικής εργασίας. Παράλληλα, οι παραγωγοί μέλη, λαμβάνουν εξειδικευμένες οδηγίες λίπανσης, οι οποίες εκδίδονται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής GAIA INFARM – AGRONOMY, βάσει αναλύσεων οι οποίες πραγματοποιούνται στα αγροτεμάχια τους. Με την χρήση της εφαρμογής και την αξιοποίηση των οδηγιών λίπανσης, οι παραγωγοί μπορούν να εξοικονομήσουν σημαντικά κονδύλια καθώς αποφεύγονται φαινόμενα υπερλίπανσης καθώς και να περιορίσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ελαιοκαλλιέργειας.  Επιπλέον, οι συμμετέχοντες παραγωγοί, είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν στην γεωργική τους εκμετάλλευση ένα επιπλέον καινοτόμο εργαλείο που έχει δημιουργηθεί με σκοπό την παρακολούθηση και τον έλεγχο της εντομολογικής προσβολής των αγροτεμαχίων από τον δάκο. Με την χρήση της εφαρμογής Gaia Traps , μπορούμε να προλαμβάνουμε τη ζημιά η οποία μπορεί να προκληθεί από τους εχθρούς – έντομα- της ελιάς, μειώνοντας ταυτόχρονα τις ποσότητες εντομοκτόνων που χρησιμοποιούνται και τελικώς απελευθερώνονται στο έδαφος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τρεις αυτές εφαρμογές, έχουν παραμετροποιηθεί ώστε να καλύπτουν τις συνθήκες ελαιοκαλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσπρωτίας.

Τέλος στην ηλεκτρονική εφαρμογή GAIATRACEκαταγράφονται όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία (παραλαβή α’ και β΄υλών, παραγωγή και αποδέσμευση προϊόντων), συμπεριλαμβανομένων  όλων των παραμέτρων που σχετίζονται με την ποιότητα  και ασφάλεια τροφίμων , όπως αυτές προκύπτουν από τα εφαρμοζόμενα συστήματα ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων

Στον δευτερογενή τομέα και σε επίπεδο μονάδων παραγωγής, μεταποίησης και τυποποίησης ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς των δύο Οργανώσεων, εφαρμόζονται Συστήματα ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων (ISO22000:2005) καθώς και ιχνηλασιμότητας (ISO22005:2007), με την παράλληλη εγκατάσταση της ηλεκτρονικής εφαρμογής GAIA TRACE. Το λογισμικό αυτό, έχει παραμετροποιηθεί πλήρως από την ανάδοχο εταιρεία της δράσης, για να καλύπτει τις επιμέρους απαιτήσεις των εγκαταστάσεων και προκειμένου αυτό να περιλαμβάνει και την περιγραφή ποιοτικών παραμέτρων σε κάθε επιμέρους στάδιο της παραγωγικής ή/και μεταποιητικής διαδικασίας.

Εφαρμογή Ευφυούς Γεωργίας

H GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ σε συνεργασία με την Neuropublic, έχει αναπτύξει και παρέχει μια σειρά τεχνολογικών υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας που αφορούν το σύνολο της αγροδιατροφικής παραγωγής. Σκοπός αυτών των υπηρεσιών είναι η βελτίωση  της ποιότητας και ποσότητας του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος, η υποβοήθηση  στη διατήρηση του περιβάλλοντος και τελικά η βελτίωση του οικονομικού αποτελέσματος  του παραγωγού.  Οι καινοτόμες υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ προσεγγίζουν ολιστικά την παραγωγική διαδικασία. Μετρούν με ακρίβεια τις ανάγκες της καλλιέργειας ανά πάσα χρονική στιγμή, παρακολουθούν τις εφαρμογές του παραγωγού στο χωράφι και του παρέχουν επιστημονικές συμβουλές ακριβείας, προσαρμοσμένες ακριβώς στις ιδιαίτερες ανάγκες της καλλιέργειάς του.

Ήδη, στην Ήπειρο, στην περιοχή της Πρέβεζας και στη Στερεά Ελλάδα στην περιοχή της Στυλίδας,  εφαρμόζονται, με την χρηματοδότηση της εταιρείας, τεχνολογίες ευφυούς γεωργίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη εφαρμογών  ευφυούς γεωργίας που σχετίζονται με τη δακοκτονία στην περιοχή της Στυλίδας, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η ομάδα της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ που εφαρμόζει τις υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας είναι στελεχωμένη με μηχανικούς πληροφορικής και συστημάτων, οι οποίοι προσαρμόζουν και επιβλέπουν τα τεχνολογικά συστήματα και εξειδικευμένους επιστήμονες (φυτοπαθολόγους, εδαφολόγους, γεωργικούς μηχανικούς, εντομολόγους κ.λπ.) που προσαρμόζουν και ερμηνεύουν τα επιστημονικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται στη λήψη των αποφάσεων.

Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ συμμετέχει στο εγκεκριμένο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα TomRes το οποίο αποβλέπει στην ασφαλή παραγωγή τομάτας από θερμοκηπιακές οργανώσεις παραγωγών στην περιοχή της Πρέβεζας. Στόχο έχει την ενίσχυση και εφαρμογή σωστών πρακτικών καλλιέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας με στόχο τη μείωση των ποσοτήτων των φυτοπροστατευτικών που χρησιμοποιούνται και την βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.

Πραγματοποιεί συνεργασία με τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων ΠΙNΔΟΣ, στην Ήπειρο και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου-Ναυπακτίας «H Ένωση» στην Στερεά Ελλάδα, στο πλαίσιο της υλοποίησης δράσεων του χρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε.  προγράμματος SCOoPE, το οποίο αφορά την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Πραγματοποιούνται αναλυτικές μετρήσεις της θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται, σε βάθος χρόνου. Με την ολοκλήρωση των σχετικών μετρήσεων και με την χρήση ειδικού λογισμικού η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ θα παρουσιάσει  συγκεκριμένες μεθόδους και λύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας από τους Συνεταιρισμούς.

Εταιρικές δραστηριότητες

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, συμμετέχει στα κοινωνικά δρώμενα της χώρας στηρίζοντας ενέργειες και προσφέροντας προστιθέμενη αξία σε θεσμούς. Γι’ αυτό το σκοπό, υπήρξε χορηγός του Lamia Night & Run 2017 που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22/04 στην πόλη της Λαμίας. Τα στελέχη της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ έδωσαν το παρών, συμμετέχοντας στη διοργάνωση, μαζί με περισσότερους από δύο χιλιάδες συμμετέχοντες.