{{ error }}
Ενεργοποίηση με κλειδάριθμο

Καλησπέρα {{ user.email.substring(0, user.email.indexOf("@")) }}

ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΟΥ

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στο 43ο Συνέδριο του Διεθνoύς Οργανισμού Ακτινιδίου στην Άρτα

Το σημαντικότερο Συνέδριο για τον πρωτογενή τομέα του ακτινιδίου πραγματοποιήθηκε φέτος, για δεύτερη χρονιά, στην πόλη της Άρτας από τις 23 ως τις 25 Σεπτεμβρίου, με τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ως Χρυσό Χορηγό να δίνει ηχηρό «παρών» για το μέλλον του εν λόγω προϊόντος αλλά και του ευρύτερου αγροδιατροφικού τομέα. Ομιλητές από αντιπροσωπείες των σημαντικότερων παραγωγών ακτινιδίου στον κόσμο ανέλυσαν, μεταξύ άλλων, θέματα ποιότητας, εμπορίας και διακίνησης του εξωτικού φρούτου, ενώ συμμετείχαν χώρες οι οποίες πρωταγωνιστούν στην παγκόσμια αγορά (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Νέα Ζηλανδία, Χιλή, Νότια Αφρική). Το Συνέδριο παρακολούθησαν όλα τα μέλη της ΕΔΟΑ, Εξαγωγείς και Συνεταιρισμοί, καθώς και ομάδες παραγωγών, απλοί παραγωγοί, γεωπόνοι και ακαδημαϊκοί.

Από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, ο Διεθνής Οργανισμός Ακτινιδίου (International Kiwifruit Organization- IKO) στον οποίο συμμετέχουν 11 χώρες παραγωγής ακτινιδίων από όλο τον κόσμο, πραγματοποιεί κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα το ετήσιο Συνέδριό του. Η καθιερωμένη αυτή συνάντηση, αποτελεί σημαντικό γεγονός, όχι μόνο για τους συμμετέχοντες, αλλά και για τους χιλιάδες παραγωγούς και εμπόρους, διότι ο οργανισμός με τη δομή του, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια, αλλά και την πορεία του προϊόντος.

Στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, το «παρών» έδωσαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Διονύσιος Σταμενίτης, όπως και ο πρώην  Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γεώργιος Στύλιος. Το εν λόγω Συνέδριο ήταν κλειστό και απευθυνόταν αποκλειστικά στις αντιπροσωπείες μέλη του ΙΚΟ. Κατά τη διάρκειά του, κάθε μέλος παρουσίασε τα δεδομένα παραγωγής της χώρας του και αναφέρθηκε σε θέματα φυτοπροστασίας και διατήρησης του προϊόντος.

Στην ομιλία του ο κ. Υφυπουργός παρουσίασε τους στόχους και τις στρατηγική του ΥΠΑΑ&Τ για το ακτινίδιο. Υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα  προϊόν που κερδίζει καθημερινά έδαφος λόγω των ιδιαίτερων ιδιοτήτων του. «Συγκαταλέγεται στην κορυφή της λίστας των εξαγωγών αγροτικών μας προϊόντων στις αγορές του κόσμου, συνδυάζοντας με αυτό τον τρόπο την προβολή και την ταυτότητα της χώρας μας. Βούληση του Υπουργείου μας είναι να σταθεί δίπλα στους αγρότες και τους εξαγωγείς, στηρίζοντας τους σε κάθε προσπάθεια». Ο ίδιος, εστιάζοντας στην ποιότητα είπε ότι είναι το ζητούμενο για την προστασία της εγχώριας παραγωγής και συγκεκριμένα τόνισε «δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην παραγωγική διαδικασία, ώστε τα προϊόντα που προκύπτουν να είναι υψηλής διατροφικής αξίας και με αυτό τον τρόπο να κατακτήσουμε περισσότερες αγορές». Επίσης υποστήριξε ότι μέσα από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης προβλέπεται η ενίσχυση για την εγκατάσταση νέων φυτεύσεων σε πάνω από 2.000 στρέμματα και πρόσθεσε ότι «στις νέες προσκλήσεις που θα ακολουθήσουν, το ακτινίδιο θα έχει τη θέση που του αρμόζει». Ακόμη έθιξε την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ παραγωγών, επιχειρήσεων και άλλων εμπλεκόμενων, ώστε να προκύψει ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της διεπαγγελματικής ακτινιδίου λέγοντας ότι είναι «ένα παράδειγμα συνεργασίας και το αποτέλεσμα που Συνεδρίου είναι ένα μέρος αυτών των δραστηριοτήτων της, ώστε να αναδειχθεί το προϊόν».

Τον σημαντικό ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας που αναδεικνύει η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ παρουσίασε με τη σειρά του ο Ηλίας Παπανικολάου, Εμπορικός Διευθυντής Β. Ελλάδος, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Ο ίδιος εστίασε στην προώθηση της γνώσης και της τεχνολογικής καινοτομίας ως εργαλεία οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας. Υποστήριξε ότι κοινός παρονομαστής όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι η τεχνολογική καινοτομία, «με την ανάπτυξη των ψηφιακών εργαλείων που διαθέτει η εταιρεία στους συνεργάτες μας, ώστε να δίνει τη δυνατότητα, εύκολα και γρήγορα στην πληροφόρηση, μέσα από το portal my Gaia, το οποίο λειτουργεί σε περιβάλλον cloud».

Επιπρόσθετα, έγιναν τοποθετήσεις από τους κ.κ. Γεώργιο Στύλιο, Βουλευτή και πρώην Υφυπουργό ΑΑ&Τ, Χρήστο Κολιό, Πρόεδρο της διεπαγγελματικής ακτινιδίου, Χριστόφορο Σιαφάκα, Δήμαρχο Αρταίων, Παναγιώτη Χασάπη, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο ΣΕΒΕ, και Βασίλη Ψαθά, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Άρτας.

Αδιαμφισβήτητα, η φετινή διοργάνωση εκπλήρωσε το σκοπό της, με εκπροσώπους των φορέων από τις χώρες που συμμετέχουν, να παρουσιάζουν την εικόνα της παραγωγής στις γεωγραφικές τους ενότητες, ώστε να σκιαγραφείται η παγκόσμια εικόνα για το ακτινίδιο.