{{ error }}
Ενεργοποίηση με κλειδάριθμο

Καλησπέρα {{ user.email.substring(0, user.email.indexOf("@")) }}

ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΟΥ

Ομιλία του Ανέστη Τρυπιτσίδη στο 30ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΕΝΑ

Στην ευκαιρία που προσφέρει στους νέους αγρότες η ψηφιακή μετάβαση του γεωργικού τομέα αναφέρθηκε ο Ανέστης Τρυπιτσίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, η οποία ήταν Μέγας Χορηγός στο 30ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.), το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2024.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν νέοι αγρότες, επιστήμονες και εκπρόσωποι από τον αγροτικό τομέα, καθώς και από τις τοπικές και εθνικές αρχές. Χαιρετισμό με μήνυμά του απέστελλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας ενώ το “παρών” έδωσαν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑ&Τ, κ. Κωσταντίνος Μπαγινέτας, με την κεντρική ομιλία καθώς και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, με την εναρκτήρια ομιλία του. Η διοργάνωση έγινε από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.), σε συνεργασία με τη Σχολή Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και είχε ως στόχο να αναδείξει τα κρίσιμα ζητήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας στη σημερινή εποχή.

Ο κ. Τρυπιτσίδης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι “Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κλείνοντας τα 10 έτη ζωής της, ακόμη πρωτοπορεί στις ενέργειες που υλοποιεί και παρέχει στον πρωτογενή τομέα, ξεπερνώντας σημαντικές προκλήσεις και παθογένειες της ελληνικής γεωργίας”. Υποστήριξε ακόμη ότι «ο οδηγός σε αυτές τις προκλήσεις είναι η καινοτομία στη χρήση νέων τεχνολογιών, μέσω των υπηρεσιών του gaiasense για την ευφυή γεωργία, που είναι και μια εκ των πιστοποιημένων εφαρμογών για τα οικολογικά σχήματα”. Ο ίδιος τόνισε ότι “οι νέες τεχνολογίες έχουν μπει πλέον στα εργαλεία της νέας ΚΑΠ και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, οπότε το αρχικό όραμα της GAIA για μια πιο βιώσιμη και ανταγωνιστική ελληνική γεωργία, υλοποιείται έμπρακτα”.

Ο κ. Τρυπιτσίδης σημείωσε ότι η νέα ΚΑΠ έχει πολύ υψηλές απαιτήσεις -ειδικότερα στη χρήση ψηφιακών μέσων- οπότε η μετάβαση, γενικά των παραγωγών και κυρίως των νέων παραγωγών, σε ψηφιακές τεχνολογίες, είναι πλέον μονόδρομος. Συμπλήρωσε επιπρόσθετα ότι “η νέα ΚΑΠ έχει συγκεκριμένους, γενικούς, στόχους οι οποίοι περιλαμβάνουν την ενθάρρυνση της ανανέωσης των γενεών καθώς και τον εκσυγχρονισμό του γεωργικού τομέα, με νέα γνώση και καλές πρακτικές”.

Τέλος, ο Δ/νων Σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ μίλησε για τη δυνατότητα συμμετοχής των παραγωγών στο Έργο του του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Γεωργικού Τομέα σημειώνοντας ότι “η τεράστια αυτή επένδυση αποδεικνύει ότι η χώρα μας καινοτομεί όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συμμετοχή είναι εντελώς δωρεάν και στοχεύει τόσο στον εκσυγχρονισμό όσο και τη μείωση του κόστους γεωργικής παραγωγής, καθώς και σε πιο ανταγωνιστικά και ποιοτικά ελληνικά προϊόντα”.