This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
AdvisoryNetPEST
- Τίτλος:
AdvisoryNetPEST-EU ADVISORY NETworks to reduce the use and risks of PESTicides / Δημιουργία Ευρωπαϊκών Συμβουλευτικών Δικτυών για τη μείωση της χρήσης και των κινδύνων των φυτοφαρμάκων.
- Πηγή χρηματοδότησης:
Πρόγραμμα Horizon Europe της ΕΕ
- Διάρκεια:
Ιανουάριος 2024- Δεκέμβριος 2028
Η στρατηγική της ΕΕ “Από το αγρόκτημα στο πιάτο”, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, στοχεύει να κάνει τα συστήματα τροφίμων δίκαια, υγιεινά και φιλικά προς το περιβάλλον. Για την επίτευξη των στόχων της εν λόγω στρατηγικής, η ΕΕ πρότεινε, μεταξύ άλλων, νέους στόχους προκειμένου να μειωθούν η χρήση και οι κίνδυνοι από τα φυτοφάρμακα (RURP).
Ο κύριος στόχος του AdvisoryNetPEST είναι να δημιουργήσει και να αναβαθμίσει ένα δίκτυο συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ολόκληρη την ΕΕ, ενισχύοντας την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των συμβούλων και μεταξύ ολόκληρου του Συστήματος Γεωργικής Γνώσης και Καινοτομίας (AKIS) και την υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων για τη μείωση της χρήσης και των κίνδυνων των φυτοφαρμάκων (RURP) από τους αγρότες.
Ο στόχος θα επιτευχθεί με:
1) Την ανάπτυξη ενός δικτύου συμβούλων της ΕΕ για την ικανοποίηση των αρχών RURP, βασισμένο στα υπάρχοντα δίκτυα και τα εθνικά AKIS, που θα καλύπτει τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες από όλα τα κράτη μέλη, το έργο θα υιοθετήσει μια προσέγγιση «αδελφοποίησης» δηλαδή: 14 Εθνικά Δίκτυα θα δημιουργηθούν από τους εταίρους του έργου τα οποία θα συνεργαστούν με 14 Συνδεδεμένα Δίκτυα μέσω ενός προγράμματος «αδελφοποίησης». Το δίκτυο θα καλύπτει όλες τις ευρωπαϊκές πεδοκλιματικές περιοχές, ενσωματώνοντας τες σε τέσσερις περιφερειακές ομάδες της ΕΕ και εστιάζοντας στους πιο σημαντικούς τομείς καλλιεργειών.
2) Τον προσδιορισμό, επιλογή και διαμόρφωση «Νέων Προσεγγίσεων» (NAs), οι οποίες είναι τεχνικά, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμες και που θα προσαρμοστούν και θα αναπαραχθούν σε ολόκληρη την ΕΕ.
3) Την ανταλλαγή γνώσεων και κατάρτιση συμβούλων και φοιτητών για την προώθηση της υιοθέτησης των ΝΑs.
4) Τη σύνδεση του έργου με άλλα εθνικά και κοινοτικά έργα, πρωτοβουλίες και φορείς χάραξης πολιτικής.
5) Την αύξηση των νέων προσεγγίσεων (ΝΑs), ενθάρρυνση της υιοθέτησης καινοτόμων λύσεων από τους αγρότες και από ολόκληρη την αλυσίδα αξίας.
Το έργο θα χρησιμοποιήσει μια πολύ-παραγοντική προσέγγιση, συγκεντρώνοντας 19 οργανισμούς-εταίρους με αξιοσημείωτη εμπειρία στη συμβουλευτική και την προστασία των καλλιεργειών. Η κοινοπραξία θα εκπροσωπεί ποικίλα ενδιαφερόμενα μέλη του AKIS, συμπεριλαμβανομένων συμβούλων, ερευνητών και άλλων παραγόντων της αλυσίδας αξίας, ως ακρογωνιαίος λίθος ενός περιφερειακού, εθνικού και ευρωπαϊκού δικτύου που θα επιτρέψει την ευρεία ανταλλαγή τεχνικής και πρακτικής εμπειρογνωμοσύνης για την RURP μακροπρόθεσμα.
Ρόλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ: Μέλος της Κοινοπραξίας
Κύριες δραστηριότητες και αρμοδιότητες της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ:
Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ θα είναι ο Επικεφαλής του Εθνικού Δικτύου (NNL). Υπό αυτή την έννοια, θα αναλάβει την ίδρυση του Εθνικού Δικτύου (ΝΝ) το οποίο είναι μια ομάδα συμβούλων και θα οργανώνεται ανά τομέα καλλιέργειας. Το Εθνικό Δίκτυο θα πρέπει να ενσωματωθεί στο τοπικό AKIS ως μια ομάδα παραγόντων, ενδιαφερομένων φορέων και οργανώσεων, που θα ενωθούν για να προωθήσουν την αμοιβαία μάθηση και να παράξουν, να μοιραστούν και να χρησιμοποιήσουν γνώσεις και πληροφορίες που σχετίζονται με την εφαρμογή της RURD. Το Εθνικό Δίκτυο θα οργανώσει τις δραστηριότητές του με βάση υπάρχοντα AKIS και δίκτυα για να βελτιώσει τις ροές γνώσης και να ενισχύσει τη συνδεσιμότητα μέσω των δραστηριοτήτων του έργου.
Επιπλέον, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ως συντονιστής του εθνικού δικτύου θα είναι η κύρια διασύνδεση μεταξύ των παραγόντων του έργου, του εθνικού δικτύου συμβούλων και των εθνικών επικεφαλής ανά τομέα (NSLs), θα υποστηρίζει τους συμβούλους και τους επικεφαλής των τομέων στη δικτύωση, τον εντοπισμό, την ανάλυση και την προσαρμογή των νέων προσεγγίσεων που θα προκύπτουν από τις δραστηριότητες του έργου, μέσω της αύξησης των, διασυνδέοντας το δίκτυο με άλλα έργα και φορείς χάραξης πολιτικής και διαδίδοντας τα αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο.