This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
SoilWise
- Τίτλος:
SoilWise-An open access knowledge and data repository to safeguard soils / Δημιουργία αποθετηρίου γνώσης και δεδομένων ανοικτής πρόσβασης για την προστασία των εδαφών.
- Πηγή χρηματοδότησης:
Πρόγραμμα Horizon Europe της ΕΕ
- Διάρκεια:
Σεπτέμβρης 2023- Αύγουστος 2027
Περισσότερο από ποτέ, η υγεία του εδάφους αποτελεί ένα καίριο ζήτημα, καθώς πρόσφατες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το 60-70% των ευρωπαϊκών εδαφών μπορούν να θεωρηθούν μη υγιή. Η Ευρωπαϊκή Συμφωνία για το Έδαφος (Soil Deal for Europe) στοχεύει, να διασφαλίσει ότι το 75% των εδαφών της ΕΕ θα είναι υγιή ή σημαντικά βελτιωμένα έως το 2030. Η επίτευξη μιας τέτοιας φιλοδοξίας απαιτεί, μεταξύ άλλων, πρόσβαση σε αξιόπιστα, εναρμονισμένα, υπάρχοντα και νέα δεδομένα και γνώσεις που συλλέγονται σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να επιτραπεί η ολοκληρωμένη λήψη αποφάσεων για την υποστήριξη του νόμου για την υγεία του εδάφους και της στρατηγικής της ΕΕ για το έδαφος.
Το SoilWise θα αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό σημείο συγκέντρωσης για όλα τα διάσπαρτα και ετερογενή δεδομένα που αφορούν το έδαφος στην Ευρώπη, καθιστώντας τα ΔΙΚΑΙΑ (Εύρεση, Προσβασιμότητα, Διαλειτουργικότητα και Επαναχρησιμοποίηση) και βελτιώνοντας την εμπιστοσύνη και την προθυμία για την ανταλλαγή και την επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων και της γνώσης για το έδαφος. Στους τρεις κύκλους ανάπτυξης του έργου, η συν-δημιουργία και η συνεπικύρωση από ομάδες πολλών ενδιαφερόμενων φορέων αποτελούν το επίκεντρο των δραστηριοτήτων του έργου.
Το SoilWise θα εντοπίσει υπάρχουσες ροές εργασίας και αποθετήρια γνώσεων για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών των χρηστών του και στοχεύει να συνεργαστεί μαζί τους για να βελτιώσει την ανεύρεση, την προσβασιμότητα και τη διασύνδεσή τους. Θα παρέχεται ένα προσβάσιμο και συνεχώς εξελισσόμενο αποθετήριο γνώσης και δεδομένων που θα βασίζεται σε υπάρχουσες και νέες τεχνολογίες με σεβασμό στο απόρρητο των δεδομένων και τις πολιτικές ανοικτής πρόσβασης. Τα συστήματα Τεχνίτης Νοημοσύνης (AI) και Μηχανικής Μάθησης (ML) θα χρησιμοποιηθούν για τη διασύνδεση διάσπαρτων δεδομένων και γνώσης, την αυτοματοποίηση των διαδικασιών, την εξαγωγή νέων γνώσεων και την εδραίωση της ΔΙΚΑΙΗΣ χρήσης τους. Το SoilWise θα βασιστεί στην αξιοποίησης γνώσεων υποδομής για να σχεδιάσει ένα αποθετήριο γνώσεων με διάρκεια λειτουργίας τουλάχιστον μια δεκαετία για την υποστήριξη της εξέλιξης του EUSO (Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Εδάφους).
Για να γίνει αυτό, 5 πιλοτικές εφαρμογές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και των 6 ομάδων-στόχων του SoilWise, και περιλαμβάνουν εθνικούς και κυβερνητικούς εκπροσώπους της ΕΕ, διαχειριστές γης, ερευνητές, αγροτικές επιχειρήσεις και άλλους, και αποτελούνται συνολικά από περισσότερους από 35 χρήστες και παρόχους δεδομένων από 3 ή περισσότερες χώρες, θα αναπτυχθούν. Το αποθετήριο γνώσεων και η κοινότητα του SoilWise έχουν σχεδιαστεί για να αποτελέσουν κοινό σημείο εκκίνησης και επαφής για τις ευρωπαϊκές χώρες, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς ώστε να καθοδηγήσουν από κοινού την εδαφική και χωρική πολιτική και τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων σχετικά με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας για το 2030, την επίτευξη υγιών εδαφών έως το 2050 και να εξασφαλιστεί η ευρεία χρήση και εφαρμογή τους από τους διαχειριστές γης, την πολιτική, την έρευνα και τη βιομηχανία.
Ρόλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ : Μέλος της Κοινοπραξίας
Κύριες δραστηριότητες και αρμοδιότητες της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ:
Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ θα είναι υπεύθυνη της Περίπτωσης Μελέτης 5 με στόχο να ορίσει υπό ποιες συνθήκες μπορούν να επωφεληθούν οι αγρότες, οι ιδιοκτήτες γης, οι πάροχοι τεχνολογίας και οι πάροχοι ευφυούς γεωργίας. Επιπλέον, η συνεισφορά της θα είναι καίριας σημασίας καθώς το μετοχικό της κεφάλαιο περιλαμβάνει περισσότερους από 151.000 αγρότες και εκπροσωπεί τόσο Έλληνες αγρότες όσο και συμβούλους σε επίπεδο ΕΕ καθώς είναι μέλος της Copa Cogeca και της EUFRAS.
Επιπλέον, ως υπεύθυνη υλοποίησης της δράσης 5.4 «Βέλτιστες πρακτικές και κατευθυντήριες γραμμές αναπαραγωγής», θα ενισχύσει την αναπαραγωγή των βέλτιστων πρακτικών που προκύπτουν από την εφαρμογή των περιπτώσεων μελέτης. Τέλος, ακολουθώντας την ανάλυση του αποθετηρίου γνώσης του SoilWise, θα μοιραστεί γνώσεις και καλές πρακτικές.