Συγκομιδή και διαχείριση μηδικής

ράφει η Κατερίνα Καπώνη

Η διαχείριση της χορτοδοτικής μηδικής γίνεται είτε μόνο με κοπή κατά διαστήματα είτε με συνδυασμό κοπής και βόσκησης σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Κατά το σχεδιασμό ενός οικονομικού συστήματος διαχείρισης πρέπει να λαμβάνονται συγχρόνως υπόψη η απόδοση και η ποιότητα του χόρτου καθώς και η επιβίωση της μηδικής.

Η ποιότητα του παραγόμενου χόρτου είναι ανώτερη όταν η μηδική συγκομίζεται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Η μείωση της ποιότητας, σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, σχετίζεται πρωτίστως με τη μείωση του δείκτη φυλλικής επιφάνειας και της αναλογίας φύλλα/βλαστοί καθώς και με την αύξηση των ινωδών συστατικών των βλαστών και τη μείωση των πρωτεϊνών. Η διατήρηση του φυλλώματος αποτελεί προτεραιότητα στην παραγωγή σανού καλής ποιότητας. Τα φύλλα στην έναρξη της άνθησης, σε σύγκριση με τους βλαστούς, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε συνολικά πεπτά συστατικά, πρωτεΐνη, άμυλο, λιπαρές ουσίες, μη δομικούς υδατάνθρακες και ανόργανα στοιχεία. Επιπρόσθετα με την αύξηση της ηλικίας, η ποιότητα των βλαστών υποβαθμίζεται ταχύτερα σε σχέση με την ποιότητα των φύλλων. Σε υγρές συνθήκες, η μεγαλύτερη απόδοση στα παραπάνω συστατικά επιτυγχάνεται στην έναρξη της άνθησης, γιατί αργότερα πέφτουν τα κατώτερα φύλλα λόγω σκίασης, γήρανσης και προσβολής από ασθένειες. Αντιθέτως σε ξηροθερμικές συνθήκες, όπου οι προσβολές από ασθένειες είναι μικρότερες, συγκομιδή στο 50% της άνθησης εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη απόδοση σε θρεπτικά στοιχεία. Εκτός από το στάδιο ανάπτυξης, την ποιότητα του χόρτου επηρεάζει η εποχή του έτους, ακόμη και η ώρα της ημέρας που γίνεται η κοπή. Σε αρκετές μελέτες αναφέρεται ότι τα φύλλα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες το απόγευμα σε σχέση με τις πρωινές ώρες.

Η συγκομιδή με βάση το στάδιο ανάπτυξης δίνει την πιο σταθερή απόδοση και ποιότητα στο μέσο όρο ποικιλιών, ετών και τοποθεσιών. Συνιστάται η κοπή για παραγωγή σανού ή ενσιρώματος να γίνεται από την έναρξη της άνθησης έως το 1/10 της άνθησης για συνδυασμό υψηλής απόδοσης και καλής ποιότητας. Προκειμένου για μηδική η οποία υφίσταται τεχνητή ξήρανση και χρησιμοποιείται ως πρόσθετο πρωτεΐνης και ενέργειας στις ζωοτροφές, συνιστάται η συγκομιδή να γίνεται στο στάδιο εμφάνισης των ανθοφόρων οφθαλμών έως την έναρξη της άνθησης σε βάρος βέβαια της απόδοσης και της επιβίωσης.

Οι υψηλότερες ετήσιες αποδόσεις επιτυγχάνονται όταν η μηδική κόβεται σε ύψος από το έδαφος 5-10cm. Κοπή σε υψηλότερο σημείο, που αφήνει στα φυτά περισσότερα φύλλα τα οποία φωτοσυνθέτουν και περισσότερους οφθαλμούς για αναβλάστηση, είναι επωφελής για την επιβίωση της μηδικής στην οποία γίνονται συχνές κοπές ή όταν αυτή έχει υποστεί ζημιές κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο θερισμός της μηδικής γίνεται με κοινά χορτοκοπτικά μηχανήματα. Δεν παρατηρούνται ιδιαίτερες δυσκολίες κατά τη συγκομιδή γιατί τα φυτά δεν πλαγιάζουν.

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναζητήστε στο GAIApedia (www.c-gaia.gr) τους όρους: 

Συγκομιδή-Διαχείριση μηδικής

Μηδική προϊόν

Χρησιμοποιήθηκε η πηγή: «Ειδική γεωργία, Σιτηρά και ψυχανθή», Δέσποινα Παπακώστα-Τασοπούλου, Καθηγήτρια Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ.