{{ error }}
Ενεργοποίηση με κλειδάριθμο

Καλησπέρα {{ user.email.substring(0, user.email.indexOf("@")) }}

ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΟΥ

Συμμετοχή της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στο 5ο Webinar ΕΣΕΕ με τίτλο “Εμπόριο & Αγροδιατροφή”

Στο 5ο Webinar της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με τίτλο «Εμπόριο και Αγροδιατροφή», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 2021 με στόχο την ανάδειξη των προκλήσεων και προοπτικών που αναπτύσσονται στη δημιουργία νέων αλυσίδων αξίας σε εγχώριο επίπεδο, συμμετείχε ως ομιλήτρια η Γενική Διευθύντρια της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Έλλη Τσιφόρου. Η κα Τσιφόρου, στην παρουσίασή της, αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο του πρωτογενούς τομέα στον πράσινο μετασχηματισμό της αγροδιατροφής & της οικονομίας, μέσω της υιοθέτησης ψηφιακών λύσεων στην παραγωγική διαδικασία, όπως το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense που αναπτύσσει ο τεχνολογικός εταίρος της GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, NEUROPUBLIC AE. H κα Τσιφόρου τόνισε ότι για την επιτυχημένη ψηφιακή μετάβαση του εθνικού πρωτογενούς τομέα απαιτείται :

  • η ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών στην ύπαιθρο,
  • η υποστήριξη της ευφυούς γεωργίας στο πλαίσιο τοπικών οικοσυστημάτων γνώσης και τεχνολογικής καινοτομίας που επικεντρώνονται στην υποστήριξη του αγρότη με ευφυείς συμβουλές,
  • η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ παραγωγών καθώς τα συλλογικά σχήματα αποτελούν προνομιακές δομές διάχυσης της γνώσης και της καινοτομίας στον αγροτικό πληθυσμό
  • και τέλος η εκπαίδευση και ενημέρωση των Ελλήνων αγροτών για τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τα εργαλεία της νέας εποχής.

Το 5ο webinar της ΕΣΕΕ με τίτλο «Εμπόριο και  Αγροδιατροφή» είχε ως στόχο να αναδείξει τις προκλήσεις και τις προοπτικές που αναπτύσσονται στη δημιουργία νέων αλυσίδων αξίας σε εγχώριο επίπεδο. Τον Μάιο του 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη στρατηγική της «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για τη μετατροπή της Ευρώπης στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050. Πρόκειται για μια στρατηγική που θα επηρεάσει τον κλάδο του εμπορίου, θέτοντας νέους κανόνες αλλά και δημιουργώντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Ανάμεσα στα μέτρα για το σχέδιο δράσης της στρατηγικής «from the farm to the fork» περιλαμβάνεται η τόνωση των βιώσιμων πρακτικών στη μεταποίηση τροφίμων, στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο και στις υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης, η παραγωγή της βιώσιμης κατανάλωσης τροφίμων με στόχο τη στροφή προς υγιεινούς, βιώσιμους τρόπους διατροφής, όπως βεβαίως η μείωση της σπατάλης και της απώλειας τροφίμων.

Δεδομένου ότι η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών αποτελεί τον μεγαλύτερο κλάδο μεταποίησης στην Ελλάδα και τον πιο σημαντικό εξαγωγέα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διερευνηθούν οι τρόποι δημιουργίας νέων «αλυσίδων αξίας» μεταξύ παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίου.

Άλλωστε μια από τις τάσεις που επέφερε η πανδημική κρίση είναι η σταδιακή μεταστροφή προς τα βιώσιμα καταναλωτικά πρότυπα. Η μεταστροφή αυτή μπορεί να αποτελέσει τροχιοδείκτη μιας νέας κλαδικής αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας η οποία θα ενισχύσει, μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις μεταξύ των ισχυρών κλάδων, που τόσο ανάγκη έχει το παραγωγικό μας παράδειγμα.

Φωτογραφίες

Video